Foto: Reuters / Jose Cabezas

crna lista

OVDE SU UBISTVA TOLIKO ČESTA I BRUTALNA DA SE JEDVA PREBROJE: 50 najnasilnijih gradova na svetu, a na 1. mestu je turistički raj!

Na listi gradova sa najviše nasilja u svetu dominiraju oni iz Južne i Centralne Amerike, ali se takođe pojavljuju i gradovi iz SAD i Južne Afrike.

Planeta
> 19:51h

Los Kabos u Meksiku je označen kao ubedljivo najnasilniji grad na svetu, a prema najnovijem izveštaju slede ga Karakas i Akapulko. Od prvih 50 gradova na listi, čak 42 su iz Južne Amerike.

Od gradova iz SAD, svoje mesto na ovoj crnoj listi našli su Sent Luis, Baltimor, Nju Orleans i Detroit, a Kejptaun, Durban i Nelson Mandela Bej su "predstavnici" Južne Afrike u 50 najnasilnijih.

Jamajka, Honduras, Puerto Riko, Kolumbija, El Salvador i Gvatemala takođe učestvuju u ovom neslavnom popisu.

Brazil je zemlja koja se najviše puta pominje na listi,čak 17 puta, a za njim slede Meksiko, Venecuela i SAD.

Listu je sačinila meksička organizacija za borbu protiv nasilja Seguridad, Hustisija i Pas (Bezbesnost, pravda i mir), koja je rangirala gradove prema broju ubistava na 100.000 stanovnika.

foto: Profimedia

Na primeru Sent Luisa, istraživači su izbrojali 205 ubistava u 2017. na populaciji od 300.000, čime je dobijena stopa ubistava od 65.83 na 100.000 stanovnika. To je ovaj grad svrstalo na 13. poziciju.

Honduras beleži pad stope nasilja, kao i Venecuela ali u njenom slučaju to nije dobra stvar, navode istraživači. Kako su objasnili, manji broj zabeleženih ubistava u Venecueli nije rezultat smanjenja nasilja, već veća nemoć lokalnih vlasti da kontrolišu neke delove, pa tako i nemogućnost da zabeleže sve slučajeve ubistava u pojedinim gradovima.

Meksiko koji je zahvaćen kartelskim ratovima tako beleži oštar porast nasilja u 2017. i njegovi gradovi zauzimaju 12 mesta na listi, za razliku od 2015. godine kada ih je bilo samo 5, navodi se u izveštaju.

Broj ubistava u ovoj zemlji dostigao je 29.000, što je crni rekord od kada se beleži ova statistika, od 1997. godine.

foto: Reuters / Jose Cabezas

San Salvador iz El Salvadora, mesto porekla jedne od najzloglasnijih bandi na svetu MS-13, zauzima 17. mesto.

Kurir.rs / Daily Mail

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ŠTA SU KOŠTUNIČINI LJUDI TRAŽILI KOD LEGIJE?!