Foto: Wikipedia

uoči 80. godišnjice

AUSTRIJSKE CRKVE PRIZNALE SUODGOVORNOST ZA ANŠLUS: Gledalo se u stranu i pomagalo, otpor je bio samo pojedinačan

Ekumenski savet crkava u Austriji priznao je suodgovornost za razvoj događaja koji su pre 80 godina doveli do takozvanog "anšlusa" Austrije nacističkom nemačkom Rajhu.

Austrija
> 17:10h

"Pojedine crkve nisu samo slavile 'anšlus', već su podržavale nacističku politiku, bilo da se radilo o antisemitizmu, ili brisanjem navodno nevrednih života, što nam se danas čini izdajom evanđelja", navodi se u saopštenju predsedništva Ekumenskog saveta crkava u Austriji povodom 80. godišnjice od kada je Hitler pripojio rodnu Austriju Trećem rajhu.

Hrišćanske crkve moraju, kako se ukazuje, priznati da su u sedam godina nacističke vladavine, imale krivicu zbog gledanja u stranu i pomaganja.

Otpor je iz crkava usledio samo pojedinačno, ukazuje se u saopštenju.

"Od 11.marta 1938.godine su se mnogi Austrijanci ogrešili. I hrišćanske crkve su bile pogođene svime što je pripremilo teren za nacistički režim", dodaje se u priznanju.

Iz toga se izvlači "gorka" pouka da se danas mora činiti sve kako bi ljudi bili imuni na lažne reči lažnih proroka i Austrija bila zemlja otvorenih prozora, pa i utočište onih kojima je potrebna pomoć.

Posebno u doba globalizacije, koja ne poznaje jednostavna rešenja, dužnost crkava je da preuzmu svoju univerzalni zadatak i zalažu se za socijalnu ravnopravnost, dodaje se u saopštenju.

Austrija u ponedeljak obeležava 80 godina "anšlusa", raznim manifestacijama koje treba da podsete na tamnu prošlost ove zemlje, koje se mnogi građani nerado prisećaju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Wikipedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ĐINĐIĆ BIO KOD LEGIJE NA SLAVI ŠEST MESECI PRE UBISTVA?! Komandant Žandarmerije ispričao nepoznate detalje koji su prethodili atentatu!