Foto: Fonet AP

INCIDENT

SKANDAL! Organizacija muzičara Bona Voksa optužena za zlostavljanje žena

Pop kultura

Bono Voks izrazio je žaljenje, kazavši da je besan nakon optužbi koje je objavio britanski list "The Mail on Sunday" i dodao da će se sastati sa žrtvama kojima želi lično da se izvini.

Britanski list pisao je o nizu incidenata u nevladinoj organizaciji 'One', čiji je suosnivač frontmen grupe "U2". Među njima je i slučaj udate žene koja radi u toj organizaciji. Ona je rekla da je premeštena na lošije radno mesto nakon što je odbila polni odnos s jednim tanzanijskim funkcionerom.

"Zaista mi je žao. Mrzim zlostavljanje, to ne podnosim", rekao je Bono, istaknuvši da organizacija postoji upravo zbog borbe protiv zlostavljanja najsiromašnijih ljudi u najsiromašnijim delovima sveta.

U upravi fondacije sa sedištem u Vašingtonu su bivši britanski premijer Dejvid Kameron i generalna direktorka Fejsbuka Šeril Sendberg, kao bogati preduzetnik Mo Ibrahim. Advokati sedam bivših zaposlenih žena organizacije podneli su krivične prijave tražeći obeštećenje zbog pretrpljenog 'emocionalnog, fizičkog i psihičkog zlostavljanja'.

Izvršna direktorka organizacije 'One' Gayle Smith izjavila je da su bivši zaposleni obavestili organizaciju da pripremaju tužbu. U saopštenju stoji i da je u novembru na površinu isplivala 'istorijska pitanja' maltretiranja kad su neki bivši zaposleni objavili svoje priče na društvenim mrežama.

"Istraga je rezultirala dokazima o neprofesionalnom ponašanju i o nečemu što bih nazvala maltretiranjem i omalovažavanjem osoblja od kraja 2011. do 2015. u našem sedištu u Johanezburgu", rekla je Smitova, objasnivši da je direktorka od osoblja tražila da u njenom domu obavljaju kućne poslove.

Smitova je kazala da je organizacija 'One' otkrila i da njena afrička filijala nije plaćala porez između 2010. i 2015. godine.

Kurir.rs/Foto AP