Foto: Promo

Balerina o mladim igračima

AŠHEN ATALJANC ZA KURIR: Baletom pobeđujemo depresiju i stidljivost

Muzika pomaže pri lučenju endorfina, zato deca iz baletske sale izlaze nasmejana i srećna, kaže za Kurir slavna balerina

Pop kultura

Balerina Ašhen Ataljanc radila je koreografiju za scenski spektakl za decu „U potrazi za snom“, koji će izvesti polaznici njene škole igre 24. marta u Centru za kulturu „Vlada Divljan“ na Paliluli.

O ovom komadu, kao i radu i putu mlade balerine i baletana u Srbiji, razgovarali smo sa jednom od najpoznatijih naših balerina.

- Predstava će biti sastav glume, muzike i plesa, a osim klasičnog baleta, nudi i savremenu igru i hip-hop. Ovaj dečji spektakl govori o odrastanju, ljubavi, poverenju, o devojčici koja je izgubila svoju baletsku patiku i u potrazi za njom svašta novo otkriva i pronalazi zajedno sa publikom.

Koliko su igra i muzika važne u razvoju dece?

- Naučno je dokazano da igra opušta, pospešuje kreativnost, pomaže u anksioznim stanjima, depresiji, nesanici. Kao i kod odraslih, utiče dobro na decu i u fazi rasta. Igra pomaže stidljivoj deci da rastu sa više poverenja u svet. Muzika pomaže pri lučenju endorfina, pa samim tim stvara osećaj zadovoljstva, zbog toga posle časova deca iz baletske sale izlaze nasmejana i srećna.

Kakav je razvojni put mlade balerine u Srbiji? Koji savet imate za roditelje?

- Svaka devojčica svakako mora proći godine školovanja koje su predviđene. U Beogradu, kao i u svemu, postoji mnogo mogućnosti za školovanje i stipendiranje talentovane dece i mladih. Neki moji đaci su stipendisti prestižnih evropskih škola, a neki od njih i solisti nacionalnih kompanija.

Napustili ste Beograd, a opet ste vratili u svoj rodni grad. Šta je odredilo vaš povratak?

- Posle 15 godina boravka u Nemačkoj i Italiji, u Beograd sam se vratila kada se rodila moja ćerka Ani, koja sad kod mene pohađa prvi razred osnovne baletske škole. Sin Noa se rodio u Beogradu. Mislim da imaju predivno detinjstvo.

Da ste na jedan dan ministar kulture, šta biste promenili?

- Svakako postoji mnogo toga što bih pokušala da promenim. Pre svog ličnog pečata, pre svega bih primenila već ustaljene forme koje veoma uspešno funkcionišu u školstvu i profesionalnom radu u zemljama, odnosno kompanijama u kojima sam radila.

Kurir / LJUBOMIR RADANOV

Foto: Promo