Foto: Printscreen

Novi obračun

(VIDEO) KRVAVI NAPAD NA ZAPADNOJ OBALI: Palestinac automobilom ubio dva izraelska vojnika

Jedan Palestinac uleteo je danas vozilom na grupu ljudi na Zapadnoj obali, kada je dva vojnika ubio, a još dvoje teško povredio, saopštila je izraelska vojska.

Planeta
> 21:42h

Kako se navodi, Palestinac je namerno pregazio vojnike na dužnosti koji su obezbeđivali područje oko jevrejskog naselja Mevo Dotan, blizu palestinskog grada Dženina. Palestinski vozač je ranjen i prenet u bolnicu. Vojni portparol je incident označio terorističkim napadom.

Izraelska bezbednosna služba Šin bet je navela da je napadač proveo izvesno vreme u zatvoru zbog ugrožavanja bezbednosti i da je oslobođen prošle godine.

Izraelski mediji su prikazali snimak razbijenog belog vozila, a telelevizijski Kanal 10 je javio da je Palestinac udario u grupu vojnika kada su izašli iz džipa i išli ka čuvaraskom mestu.

General major Joav Mordehaj naredio je u odgovoru na napad "momentalnu suspenziju" dozvola za zaposlenje u Izraelu "čitave porodice napadača".

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze je u saopštenju pohvalio "operaciju", ali nije preuzeo odgovornost.

"Ovaj ustanak protiv odluke (o Jerusalimu) i okupacije nije talas besa, već nastavak akcije do slobode", navedeno je u saopštenju Hamasa.

Incident se dogodio dok su Palestinci protestovali širom Zapadne obale i pojasa Gaze obeležavajući 100 dana otkako je predsednik SAD Donald Tramp priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela. Desetine su zadobile lake i umerene povrede u sukobima s izraelskim snagama.

Palestinci planiraju da u istočnom delu Jerusalima koji je Izrael anektirao, nakon što ga je okupirao u ratu 1967. godine, bude njihovo sedište. Oni smatraju Trampovu odluku nefer svrstavanjem uz Izrael u jednom od najvećih sporova između dva naroda.

Kurir.rs/Beta-AP

Foto: Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) OSTALI BEZ STANA ZBOG PREVARE POSTANARA! Evo kako su izvršitelji oteli stan porodici Maurer!