Foto: Reuters/AP

reagovanje

EU OSUDILA TROVANJE SKRIPALJA: Brisel ne optužuje Rusiju, traži dodatne informacije

Ministri spoljnih poslova Evropske unije "oštro su osudili" trovanje bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji i rekli da "vrlo ozbiljno" shvataju britanske optužbe na račun Rusije, navodi se u saopštenju EU izdatom danas.

Planeta
> 17:14h

"Evropska unija vrlo ozbiljno shvata procenu britanske vlade prema kojoj je vrlo verovatno da je Ruska Federacija odgovorna" za to trovanje, saopštili su ministri spoljnih poslova EU u zajedničkom saopštenju izdatom danas tokom njihovog sastanka u Briselu na kome ih je britanski šef diplomatije Boris Džonson obavestio o najnovijim detalijma vezanim za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju 4. marta.

U saopštenju se navodi da je EU šokirana upotrebom bilo kakvog nervnog agensa vojnog tipa koji razvija Rusija, prvi put na evropskom tlu u poslednjih 70 godina.

Ministri EU pozvali su Rusiju da "hitno odgovori" na britanska pitanja o svom programu s nervnim agensom novičok i u potpunosti objasni međunarodnoj Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u čemu se sastoji taj program, i izrazili potpunu solidarnost sa britanskom vladom.

Kako se navodi, upotreba hemijskog oružja "od strane bilo koga u bilo kojim okolnostima potpuno je neprihvatljiva i predstvlja bezbednosnu pretnju za sve".

EU navodi da je takva upotreba jasno kršenje Konvencije o hemijskom oružju i kršenje međunarodnog prava i da podriva međunarodni poredak zasnovan na pravilima. Unija je pozdravila spremnost Velike Britanije da radi blisko sa Organizacijom za zabranu hemijskog oružja (OPCW) koja pomaže u istrazi napada.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je danas u Briselu da je rusko poricanje umešanosti u trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji "sve apsurdnije".

"Ono što ljudi mogu da vide jeste da je ovo klasična ruska strategija pokušavanja da se prikrije igla istine u senu laži i zamagljivanja", rekao je Džonson.

Džonson je naveo da su mnoge zemlje EU bile žrtve "zlobnog (štetnog) ruskog ponašanja" i da Moskva "više nikoga ne može da prevari".

Medjunarodni stručnjaci očekuju se danas u Britaniji da sprovedu ispitivanja supstance upotrebljene za trovanje Skripalja i njegove ćerke Julije. Jedan britanski policajac takodje je otrovan pošto im je pritekao u pomoć.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) OVO SU TEME RAZGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE U BRISELU!