Foto: Profimedia

Novi idol mladih

SRBI IZ DENVERA ISPUNJENI PONOSOM ZBOG NIKOLE: Jokić, Đoković, pa Bog

Srpski košarkaš Nikola Jokić je veliki heroj za lokalnu srpsku zajednicu u Denveru.

Košarka
> 15:28h

Mladi 23-godišnji centar "Nagetsa" dominira u NBA ligi, na radost sunarodnika.

- Kada sam ga gledao na televiziji, šutirao je trojku i pogodio. Pomislio sam: "To je tako super". Počeo sam da treniram i postao prilično dobar. Ponosan sam na to - rekao je 11-godišnji Ognjen Petrović iz Lejkvuda gde je srpska zajednica okupljena oko pravoslavne crkve Sveti Jovan Krstitelj.

Ognjen je jedan od desetak dečaka koji pomno prate karijeru Jokića.

- Sviđa mi je jer je iz Srbije, upoznao sam ga kad je došao u našu crkvu. Mnogo je fin i postiže dosta poena za Nagetse - kaže Ognjenov godinu dana mlađi brat Jovan.

Na područku Denvera stanuje oko 150 srpskih porodica koje se okupljaju u crkvi kojom upravlja otac Radovan Petrović, koji je u SAD stigao iz Srbije pre 12 godina.

Otac Petrović ističe da su Srbi počeli da dolaze u Kolorado još u 19. veku, jer su bili među prvim rudarima u ovom području.

- Postojala je potreba za tim zbog novog talasa imigranata nakon krvavog raspada Jugoslavije. Oni su se naselili u Denveru i odlučili da im je potrebna crkva u ovom delu - kaže otac Petrović.

Jokić je omiljen u srpskoj zajednici jer u njemu vide sebe. On je nacionalni heroj za ljude kojima je dom u srcu.

- Jokić ne predstavlja samo našu zajednicu, nego i našu zemlju, takođe - ističe otac Petrović.

Pre Jokića Srbi su, kada je NBA u pitanju, navijali za Vlada Divca i Predraga Stojakovića. Zatim je primat po popularnosti uzeo Novak Đoković, a sada je Nikola "glavna faca".

- Bilo je prvo Novak Đoković, pa Bog. Sada je Nikola Jokić, pa Novak Đoković, pa Bog - kaže pomoćni trener Denver Nagetsa Ognjen Stojaković.

Bog je na trećem mestu jer se ne bavi sportom, šale se Srbi u Americi.

Kurir sport

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Znaju se i imena. Evo ko prvi dolazi a ko će prvi otići iz Zvezde