Foto: EPA

Karate

BEOGRAD DOMAĆIN SVETSKOG KUPA: Žestoke borbe u Šumicama

Beograd će ovog vikenda biti domaćin Prvog svetskog ekipnog kupa u karateu. U Sportskom centru Šumice okupiće se više stotina karatista svih uzrasnih kategorija iz petnaest zemalja.

Ostali sportovi

Predstavnici klubova iz Rusije, Rumunije, Nemačke, Jermenije, Austrije, Izraela, Grčke, Kipra, Italije, Egipta, Slovenije, Indije, BiH, Makedonije, Srbije takmičiće se, osim u katama i borbama, i u ostalim karate disciplinama.

Kup je organizovan od strane Svetske fudokan federacije (WFF) i Evropske tradicionalne karate federacije (ETKF), a po rečima Vladimira Jorge, predsednika ETKF-a, ovim počinje selekcija vrhunskih takmičra za profesionalnu ligu tradicionalnog karatea.

Drugog dana takmičnja, karate klub Crvena zvezda organizuje internacionalni kup, sa posebnim podsećnjem na značjan jubilej razvoja karate sporta - 50 godina profesionalnog karatea u regionu.

Davne 1968. godine desili su se važni dogadaji za istoriju karatea na ovim prostorima - organizovan je Prvi šampionat Jugoslavije u karateu,prvi put je jugoslovenska karate reprezentacija učstvovala na medunarodnom takmičnju (osvojena bronzana medalja u Parizu),objavljena je prva knjiga o karateu na srpskom jeziku (koja je ujedno i treć na svetu iz te oblasti). Inter kup Crvene zvezde obeležava se pod nazivom Brać Jorga, podsecajuć na njihov doprinos utemeljenju karatea u zemlji i svetu.

Kurir sport/foto: