Foto: Vikipedija

niko ne zna

(VIDEO) MISTERIOZNI VOZ STIGAO U PEKING: Sumnja se da je u njemu Kim Džong-un, poseta iznenadila sve

U Peking je danas stigao specijalni voz iz Severne Koreje, koji prate neuobičajeno snažne mere bezbednosti, što sugeriše da je njime stigla neka visoka državna delegacija.

Planeta
> 15:39h

Prema informacijama japanske televizijske mreže NTV i javne japanske televizije NHK, u celom Pekingu su pojačane mere bezbednosti.

Portparočla kineskog ministarstva spoljnih poslova je rekla da nema informacija o vozu i da ne može da da nikakav komentar. Istovremeno, severnokorejski državni mediji nisu izvestili o bilo kakvom putu nekog državnog izaslanstva u inostranstvo.

Čim su se pojavili prvi izveštaji i snimci specijalnog voza na pekinškoj železničkoj stanici pojavile su se i špekulacije da je u Kinu stigao sam severnokorejski lider Kim Džong-un, što bi bilo njegovo prvo putovanje u inostranstvo otkad je preuzeo vlast u Pjongjangu.

Blumberg je, pozivajući se na tri 'dobro upućena izvora', javio kako je Kim stvarno došao u posetu Kini, ali da za sada nije jasno koliko će ona trajati i sa kim će se sve sastati.

Kim bi se krajem avgusta trebao sastati sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom, dok je s američkim predsednikom Donaldom Trampom sastanak zakazan za maj, iako još nema konkretnog datuma ni lokacije na kojoj bi se dvojica lidera trebalo da sastanu.

Dosada nije bilo nikakvih informacija o Kimovim mogućim planovima za put u Peking, ali zna se da je Kina praktično jedini preostali saveznik Severne Koreje, bez čijeg pokroviteljstva bi se Kimov režim sasvim sigurno urušio.

Ipak, i to savezništvo je u poslednje vreme na donekle klimavim nogama, s obzirom na radikalne Kimove poteze, uključujući i uporno razvijanje nuklearnog programa, uprkos gotovo jednoglasnom protivljenju i osudi međunarodne zajednice, pa i Pekinga.

Pre nego je voz prešao kinesku granicu, zabeležene su velike bezbedonosne mere na području Mosta prijateljstva, koji spaja dve države. Japanska televizija NTV izveštava da je reč o žuto-zelenom vozu, vrlo sličnom kompoziciji kojom je Kim Džong-unov pokojni otac Kim Džong-il 2011. godine došao u svoj poslednju službenu posetu Kini. Kompozicija ima 21 vagon.

Na snimku koju je objavio NTV osim voza vidljiva je i kolona crnih limuzina kako čeka na železničkoj stanici, a vidljiv je i kordon kineskih vojnika kako stupa u smeru perona. Na snimku se nije videlo ko je izašao iz vlaka.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto: Vikipedija