Foto: AP /Richard Drew

nehumano

GUTEREŠ ŠOKIRAN IZJAVOM GENERALA: Čelnik vojske Mjanmara ponizio izbeglice Rohindža

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da je šokiran komentarom šefa vojske Mjanmara Min Aung Hlainga, da muslimanski manjinski narod Rohindža nema ništa zajedničko sa ostatkom populacije i da je njihov zahtev za državljanstvo izazvao nedavna nasilja.

Planeta
> 19:01h

Kako se navodi na sajtu generala Hlainga, on je prošle nedelje, obraćaćajući se vojnicima i njihovim porodicama, rekao da Rohindža "nemaju nikakve karakteristike zajedničke kulture sa etnicitetom Mjanmara", prenosi Rojters.

Šef mjanmarske vojske smatra i da su tenzije u Rakajnu "pojačane zato što su Bengalci zahtevali državljanstvo", koristeći se terminom Bengalci koji Rohindže izbegavaju, jer ukazuje na to da su onda oni ilegalni migranti iz Bangladeša.

Gutereš je u saopštenju u ponedeljak poručio da je šokiran tim komentarima i pozvao "sve lidere u Mjanmaru da zauzmu jedinstveni stav protiv podsticanja mržnje i za promovisanje zajedničke harmonije".

"Generalni sekretar UN ponovo naglašava značaj uviđanja korena uzroka nasilja i odgovornosti vlade Mjanmara da omogući bezbednost i pomoć onima kojima je to potrebno", navodi se u njegovom saopštenju.

Iako veliki broj Rohingja tvrdi da su zajedno sa porodicama u Mjanmaru živeli generacijama, oni nisu među 135 zvanično priznatih etničkih grupa i zahtev za državljanstvo im je zbog toga odbijen.

U Bangladeš je izbeglo skoro 700.000 Rohingja od kako je vojska počela sa napadima na zapadnu saveznu državu Rakajn u Mjanmaru, podseća britanska agencija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) Evo šta Marko Đurić kaže o kosovskoj policiji dan posle hapšenja i maltretiranja!