Foto: Printscreen

obraćanje javnosti

VUČIĆ: Jel treba Srbija svaki dan da hapsi 5.000 Albanaca koji putuju u EU?

Politika
> 10:12h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti u Vestima RTS-a posle sastanka u Beogradu sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini.

- Izneo sam naše viđenje svega i pokazao dokumenta koji govore da je Đurić poštovao proceduru. Ne mogu sa se osvrćem na razna pisanja medija. Pokazao sam činjenice i nekakvim razgovorima moramo rešavati stvari. Kako će to izgledati videćemo. Za nas je bio težak dan, mislim da smo iz svega ovoga uspeli da izađemo sa minimalnom štetom po srpski narod. Danas se Srbi na Kosovu osećaju sigurnije nego juče, rekao je Vučić.

foto: Printscreen

On je naveo da je imao i telefonski razgovor sa sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom, a dvojica sagovornika su se saglasili da je očuvanje mira ključni preduslov za nastavak bilo kakvih razgovora o budućnosti regiona.

- MIslim da je najgore licemerje kada se govori o nesrazmernoj upotrebi sile, ovo je bilo protivpravno postupanje. Je l treba Srbija da prebija i hapsi svaki dan 5 000 Albanaca koji putuju u EU, upitao se Vučić.

- Naš je interes pre svega da čuvamo mir i stabilnost, rekao je Vučić.

- Nekoliko puta sam rekao, moje reči nisu šala. Rekao sam da se nikada više neće dozvoliti da se Srbima ponovi Oluja i Bljesak. Nisam kao MIlošević, ni šarmantan kao Tadić i Koštunica, ali u moje vreme neće biti srpskih poraza. Daću sve od sebe, gotovo da sam siguran da ćemo umeti da sačuvamo mir i bezbednost. A šta ja razmatram je pitanje mog tima i moje odluke. Srbija nije onoliko slaba koliko bi neki želeli, rekao je Vučić.

foto: Printscreen

- Pitao sam danas predstavnike srpske liste, prihvatili su teške zadatke, i biće u opoziciji. Radiće sa narodom, pomagaće svojim ljudima, narod na KiM je to dobro primio. Neće pasti vlada u Prištini, jer će Albanci svi da se udruže prema Srbima. Srpska lista će raditi i dalje ali bez Tačija i Haradinaja, rekao je Vučić.

- Srbi neka spavaju mirno, neće biti napada i agresije, a mi ćemo se izboriti za mir, stabilnost i bolji život, rekoa je Vučić.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla je večeras u razgovoru sa predsednikom SVučićem da ono što se desilo juče u Kosovskoj Mitrovici ne sme da se ponovi i poručila da Brisel očekuje očuvanje mira, uz mudar i uzdržan pristup.

U otvorenom i iskrenom razgovoru o najnovijim dešavanjima i budućnosti dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, Mogerini je izrazila žaljenje zbog jučerašnjih događaja na Kosovu.

Vučić i Mogerini su konstatovali da je u nacionalnom i državnom interesu Srbije da očuva stabilnost, mir i napredak na putu ka Evropskoj uniji i saglasili su se da pronađu nove načine kako bi nastavili sa radom i rešavanjem problema između Beograda i Prištine mirnim putem, navodi se u saopštenju službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) NEZAPAMĆENA TORTURA NA KIM, SRPSKI ZVANIČNICI NA ŽESTOKOM UDARU: Ovako su specijalci ROSU primenjivali brtutalnu silu u Mitrovici