Foto: Shutterstock

opasno

(VIDEO) NOVA EPIDEMIJA NA POMOLU: Virus koji do sada nije napadao ljude, usmrtio tri pacijenta

U Nemačkoj su do sada prijavljena četiri slučaja Borna virusa što je navelo naučnike da zaključe da se opasna bolest prenela na ljude.

Planeta
> 19:39h

Ovo otkriće dolazi nakon što su tri od četiri prijavljene žrtve primile organa od istog donatora.

"Borna virus 1 je povezana sa ljudskim bolestima u četiri slučaja u Nemačkoj, što je rezultiralo smrću tri osobe", kaže se u izveštaju Centra za sprečavanje i kontrolu bolesti EU.

"Borna virus 1 se kod ljudi retko javlja, s obzirom na ozbiljnost ove bolesti, države članice mogu razmisliti o tome da ga dodaju na listu patogena uključenih u diferencijalnu dijagnozu uzroka humanog encefalitisa", dodaje se u izveštaju Bolest je ranije otkrivena kod konja i ovaca, uz moguće simptome uključujući zapaljenje mozga. Kod konja, infekcije su dokumentovane pre više od 100 godina, a broj obolele životinje su imale probleme sa kretanjem, ponašanjem i često su uginule vrlo brzo.

Međutim, do sada prelazak virusa na ljude nije bio potvrđen.

"Moramo jasno razdvojiti trenutne pojedinačne slučajeve od onih pre 20 godina i istraga koje su tada vođene", kaže Martin Bir, šef Instituta za virusnu dijagnostiku Instituta Fridrih Lofler. "Sada vidimo jasan simptom, imamo smrt, a u uzorcima preminulih pacijenata može se otkriti veoma velike količine genoma virusa", dodaje on.

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) PRIŠTINA PRETI NOVIM HAPŠENJIMA SRBA!