Foto: Profimedia

PANIKA!

(VIDEO) DŽINOVSKE RUPE U AMERICI PRETE RAZORNIM ZEMLJOTRESIMA: Tlo se već urušava, ali to nije najgore!

Bušotine koje su nastale eksploatisanjem nafte i gasa doprinose stvaranju masivnih rupa šitom zapadnog Teksasa, koje mogu dovesti do razornih zemljotresa.

Planeta

Prema rečima geofizičara sa južnog metodističkog univerziteta, tlo polako propada "probušen kao jastučnica sa naftnim bušotinama".

U Teksasu ima skoro 297.000 naftnih bušotina. Mnoge od njih se nalaze u Permskom basenu.

"Ove opasnosti predstavljaju opasnost za stanovnike, puteve, pruge, nasipe, brane i naftovode i gasove, kao i potencijalno zagađenje podzemnih voda", rekao je profesor Zong Lu.

Lu i njegov saradnik Džin Vu Kim su istraživali vezu između ovog fenomena i ljudskih aktivnosti.

Dva naučnika su u studiji, objavljenoj u žurnalu “Naučni izveštaji” (Scientific Reports), pokazali da se tlo značajno pomerilo na površini od oko 6.500 kvadratnih kilometara na zapadu Teksasa. Kombinovanjem satelitskih slika sa podacima o naftnim bušotinama u regionu oni su zaključili da je ovo nestabilno tlo povezano sa decenijama crpljenja fosilnog goriva.

Poznato je da su tehnike crpljenja nafte i gasa poput “frakinga” – hidrauličnog frakturisanja u kojim se u bušotinu pod pritiskom ubrizgava mešavina vode i hemikalija – povezane sa geološkim hazardima.

Ubrizgana smeša povećava pritisak na stenu koja puca i oslobađa gas, što uzrokuje pomeranje tla. Pomeranje tla usled primene ovih tehnika crpljenja i nestabilna formacija stena zapadnog Teksasa mogu dovesti do stvaranja vrtača i zemljotresa.

Ubrizgavanje otpadnih voda i ugljen-dioksida povećava pritisak u stenama, što je najverovatnije uzrok podizanja tla.

Kurir.rs/ Gardijan

Foto: Profimedia