Foto: EPA

PREKRŠIO USTAV

SPREČAVAO GRAĐANE DA GLASAJU NA DAN IZBORA: Rusija pokrenula krivični postupak protiv ukrajinskog ministra

Ruski istražni komitet pokrenuo je krivičnu istragu protiv ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova zbog sprečavanja ruskih državljana da ostvare svoje glasačko pravo u diplomatskim misijama u Ukrajini na dan ruskih predsedničkih izbora.

Planeta
> 16:00h

"Prema zaključcima istražitelja, Avakov je naložio zaposlenima u ukrajinskom Ministarstvu unutrašnjih poslova koji obezbeđuju objekte ruskih diplomatskih misija u Kijevu, Lvovu, Odesi i Harkovu da blokiraju pristup glasačkim mestima za ruske državljane koji žele da učestvuju na predsedničkim izborima", izjavila je danas portparolka Ruskog istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

Zakonska prava i interesi građana zagarantovani ruskim ustavom, istakla je Petrenko, grubo su prekršeni kao rezultat krivičnih akcija Avakova i drugih osoba.

"Odredbe Člana 12 ruskog Krivičnog zakonika ovlašćuju Istražni komitet da strane državljane koji su počinili krivična dela izvan Rusije smatra krivično odgovornim u skladu sa ruskim zakonom, ukoliko su ta dela bila usmerena protiv interesa Rusije ili građana naše zemlje", zaključila je Petrenko.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) PRIŠTINA POČINJE SA FORMIRANJEM ZSO?!