Foto: AP, EPA

šokantno

(VIDEO) PENTAGON OTKRIO KIMOVU NOVU METU: Ako uspe u svom poduhvatu, ni Amerikanci mu neće moći ništa

Severna Koreja namerava da sprovede još jedno kontroverzno lansiranje rakete čiji će cilj biti, ni više ni manje, nego - Mesec.

Planeta

Zapanjujuće saopštenje Pjongjanga dolazi samo mesec dana nakon što su se američki predsednik Donald Tramp i severnoorejski lider Kim Džong-un načelno saglasili da otpočnu dijalog.

Ali, postoji strah da bi Pjongjang mogao lansiranjrem rakete da ugrozi dalji pregovarački proces.

Izvori američke vlade tvrde da su šefovi Pentagona otkrili satelitsko lansiranje u blizini istraživačkog poligona Sanum-dong.

Hion Kvang-il, direktor naučnog istraživanja u Nacionalnoj administraciji za razvoj aeronautike Severne Koreje, rekao je da će njegovo istraživanje i kasnije lansiranje pomoći "osvajanju Meseca".

"Iako će SAD i njeni saveznici pokušati da blokiraju naš prodor u svemir, mi ćemo ga osvojiti i sigurno zabiti zastavu Severne Koreje na Mesecu". Bofin je dodao da je satelit imao "2.513 orbite i da je u roku od jednog dana nakon lansiranja poslao 700 fotografija na Zemlju".

Zapadne sile su u više navrata kritikovale Pjongjang oko pokušaja lansiranja satelita, jer smatraju da su oni nose tajne projektile.

Prošle godine Pjongjang je sproveo nekolkiko testova raketa sa nuklearnim bojevim glavama koji su doveli do toga da im Tramp zapreti "vatrom i besom".

Ali postoji nada da će dve zemlje naći zajedničke teme tokom sustera koji jeplaniran za sledeći mesec.

U šokantnom potezu, međutim, kasnije je otkriveno da bi Kim mogao da poseti Moskvu.

Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova rekla je da će kasnije biti objavljen datum i nivo razgovora buduće posete.

Kurir.rs/Daily star

Foto: AP, EPA