Foto: Zorana Jevtić

podneto više od 600 amandmana

U SKUPŠTINI DAN ZA GLASANJE O 5 ZAKONA: Danas o udžbenicima, prosvetnoj inspekciji i e-upravi, usvojen Zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija

Politika
> 14:06h

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije danas se izjašnjavaju o pet zakonskih predloga među kojima su predlozi zakona o udžbenicima, prosvetnoj inspekciji i e-upravi.

Sednica je počela u 10 časova a u toku je glasanje o amandmanima.

13.55 - Usvojen zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija. Skupština je usvojila Zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija, kojim se oblast obrazovnih kvalifikacija povezuje s tržištem rada. U obrazloženju zakona je navedeno da se tim zakonom stvara jedinstveni nacionalni okvir koji obuhvata sve postojeće nivoe i vrste kvalifikacija, sticane kroz formalno i neformalno obrazovanje, nezavisno od životnog doba u kojem se stiče.

Zakonom se omogućava lakša mobilnost radne snage i primena koncepta doživotnog ili celoživotnog, odnosno učenja do kraja života. Prvi put se definišu institucionalni okviri za učešće privrede iz sveta obrazovanja u kreiranju kvalifikacija. Na ovaj zakon vladajuća većina podnela je oko 400 amandmana.

Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Srbije.

foto: Beta/Milan Obradović

Poslanici u Skupštini Srbije danas su pitali o obaveznoj vakcinaciji dece, populacionoj politici, medijskim napadima na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i o laboratoriji marihuane koja je otkrivena u Gakovu.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov postavila je pitanje ministru prosvete Mladenu Šarčeviću i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru na koji način će rešiti problem koji je nastao zbog dva zakona koja su u potpunoj suprotnosti - zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Kako je rekla, prvi zakon zabranjuje deci koja nisu vakcinisana da se upišu u školu, a drugi zakon tera decu koja nisu vakcinisana da se upišu u osnovnu školu, jer je polazak dece u školu obavezan.

Upitala je i premijerku Anu Brnabić, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Slavicu Đukić Dejanović da li znaju da je u Novom Sadu 1.300 dece izbačeno iz predškolske ustanove Radosno detinjstvo, zbog neizmirenih obaveza, da su u velikim gradovima hiljade dece na listama čekanja za vrtiće, da su trudnice izuzete o povećanja plata u januaru u javnom sektoru, kao i da u domovima zdravlja nema dovoljno pedijatara. „Da li misle da će 100.000 dinara, koje će nekome dati, motivisati nekoga da rodi dete u zemlji koju grade“, upitala je Jerkov.

foto: Fonet

Poslanica Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović zatražila je obaveštenje od ministarke Slavice Đukić Dejanović o tome koje će normativne izmene Kabinet za populacionu politiku i vlada u celini predložiti kako bi se primenile mere populacione politike, imajući u vidu da se radi o više zakonskih propisa koje treba izmeniti.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Marko Atalagić pitao je tužilaštvo da li ima elementa krivičnog gonjenja u medijskim napadima na predsednika Vučića, njegovu porodicu i saradnike.

Poslanica Srpske radikalne stranke Nataša Jovanović upitala je kada će vlada Srbije da preuduzme konkretne mere za spašavanje kraljevačke privrede.

Podsetimo, glasaće se i o Predlogu zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija, kao i o Predlogu zakona o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka.

Poslanici su tri dana pretresali zakonske predloge u pojedinostima, a samo na

Predlog zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija bilo je podneto više od 600 amandmana.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)