Foto: Reuters

ZAKERBERG PRED KONGRESOM

FEJSBUKU PRETI BANKROT: Ako ih odrape po džepu, društvenoj mreži se ne piše dobro! Kazna veća od sveg novca ovog SVETA!

Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg danas će se pojaviti pred američkim Kongresom gde će odgovarati na pitanja o skandalu koji je potresao tu kompaniju.

Planeta

Prema svim dosadašnjim Zakerbergovim nastupima u medijima, kao i pripremljenoj izjavi koju će pročitati, već možemo da naslutimo šta će reći – izviniće se za sve probleme koji su nastali u poslednje vreme, od lažnih vesti, uplitanja drugih država u američke predsedničke izbore, govora mržnje i povrede privatnosti, pa će kao osnivač i šef kompanije, priznati krivicu i najaviti promene kojima će probleme u budućnosti rešiti.

No, bez obzira na ishod tog svedočenja, Fejsbuku preti još jedan veliki problem koji bi, u teoriji, ali gotovo sigurno ne i u praksi, mogao da znači kraj ove kompanije i društvene mreže.

Naime, Federalna trgovinska komisija (FTC) u SAD pokrenula je istragu protiv Fejsbuka zbog kršenja nagodbe koju su dogovorili sa Zakerbergovom kompanijom još 2011. godine. Prema toj nagodbi, Fejsbuk je dužan da poštuje i određena pravila vezana za privatnost i zaštitu podataka korisnika – pravila o privatnosti moraju biti jasna i svima razumljiva, a za neke promene vezane uz privatnost i zaštitu ličnih podataka potreban je pristanak samih korisnika.

Posle poslednjih događaja FTC je pokrenuo istragu koja je još u preliminarnoj fazi i do sada nisu pronađena kršenja nagodbe, ali kako se istraga bude širila, a pogotovo sa svim saznanjima vezanim uz ''Kembridž analitiku'', gotovo je sigurno da će komisija pronaći brojna kršenja nagodbe i da im preti kazna.

Kolika će biti ta kazna, to ćemo tek videti, ali se nedavno bivši predsednik FTC, Vilijam Kovačić našalio da je reč o više novca nego što ga trenutno ima na planeti (mislio je na novčanice i kovanice), a cifra o kojoj se govori je, verovali ili ne – 7,5 milijardi dolara, što bi, naravno, bio kraj Fejsbuka.

Do ove cifre mediji su došli kada su zbrojili broj Amerikanaca na koji je uticao skandal s ''Kembridž analitikom'' (71 milion) i korisnika (oko 110 miliona) koji su ugroženi drugim propustom koji je Fejsbuk priznao i putem kojeg su javni podaci korisnika bili dostupni pretragom telefonskog broja i mejla s najvećom mogućom kaznom koju bi ova kompanija mogla dobiti po korisniku – 41.484 dolara.

FTC sigurno neće udariti Fejsbuk po džepu ovako velikom kaznom, a Vašington post navodi da bi ta cifra mogla da bude oko milijardu dolara.

Kurir.rs/ Vašington post

Foto: Reuters