Foto: Printscreen YouTube, EPA

BRITANSKI GARDIJAN

DA LI SVET ČEKA APOKALIPSA?! OVO JE MOGUĆI SCENARIO NOVOG RATA: Evo šta bi Ameri mogli da napadnu u Siriji i kako će Rusi odgovoriti!

Predsednik SAD Donald Tramp juče je najavio da će zajedno sa svojim političkim i vojnim saradnicima u najkraćem roku doneti "velike odluke" o odgovoru na navodni napad hemijskim oružjem u Siriji.

Planeta
> 09:23h

Ako Tramp naredi napad na Siriju, on će verovatno biti snažnan i sveobuhvatan.

Kako piše britanski Gardijan, Tramp će hteti da se nametne kao snažan lider. Takođe, američkoj vojnoj akciji verovatno bi se pridružila i Francuska, čiji predsednik je već najavio vojni udar ako se korišćenje hemijskog oružja dokaže, a možda i Velika Britanija.

Mete bi mogle da budu sirijske vazuhoplovne baze, a možda i čitavi aerodromi. Sirijska vazduhoplovna flota, iako još navodno ima 265 aviona i helikoptera, istrošena je u sedmogodišnjem ratu i uveliko se oslanja na ruske vojne avione. Sirijska protivvazdušna odbrana teško je oštećena u nedavnim izraelskim vazdušnim udarima, koji su izvedeni iz odmazde na rušenje jednog izraelskog aviona. Američke snage mogle bi napasti najmanje desetak drugih vazduhoplovnih baza u okolini Damaska, Homsa, Alepa, Deir ez-Zora i drugih sirijskih gradova.

Raketni napad izgledniji nego vazdušni

Taj napad mogla bi da izvede američka pomorska borbena grupa smeštena u istočnom Mediteranu i opremljena dalekometnim projektilima. U njemu bi mogli učestvovati i brojni američki vojni avioni smešteni u Kataru i na nosačima aviona u Arapskom zalivu, koji već godinama vrše vazdušne udare na položaje Islamske države.

Međutim, s obzirom na to da bi njihovo preletanje preko Iraka, pa čak i preko Saudijske Arabije, moglo biti problematično, krstareći projektili čine se kao verovatnija opcija. Usto, vazdušni napadi riskantni su jer bi sirijska, a možda i ruska vojska mogla da ih obori. Gubitak projektila, naravno, predstavlja daleko manji rizik za američke snage.

Ako se Velika Britanija uključi u akciju, to može da uradi iz svoje vazdušne baze na Kipru. Ipak, najveći doprinos Velike Britanije i Francuske SAD bio bi u tome što bi Tramp mogao da kaže da napad nije unilateralan.

Hoće li Rusi uključiti svoj moćni protivvazdušni sistem S-400?

Rušenje izraelskog aviona F-16 od strane 45 godina starog sirijskog protivvazudšnog sistema SA-5 pokazuje da je i dalje pretnja avijaciji koja bi izvršila vojnu akciju protiv sirijskog režima. Međutim, pre ovog obaranja, Izraelci su izveli više od stotinu vazdušnih napada na vojne mete u Siriji bez odgovora.

Ipak, ključno pitanje je da li će se Rusija uključiti u protivnapad, odnosno hoće li da aktivira svoj moćni protivvazdušni sistem S-400, koji je postavila u Siriji pre nešto više od godinu dana i koji predstavlja pretnju i najmodernijim avionima. Ruske snage dosad su nekoliko puta uključile sistem, ali nikad ga nisu iskoristile.

Ipak, upozorenja iz Kremlja posle Trampove najave sugerišu da bi ovaj put moglo biti drugačije.

Kurir.rs/ Gardijan

Foto: Printscreen/ Youtube i EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 17. epizoda: Sudar bombarderskih titana - Tupovljev Tu-95 vs. Boing B-52