Foto: PrintScreen

Alarm

STIŽE NAM NOVO LEDENO DOBA: Golfska struja usporava od 5. veka!

Novo istraživanje naučnika o našem pogubnom uticaju na klimatske promene pokazuje da nas očekuju mnogo jače zime

Tech

Golfska struja, koja je ključna za vremenske prilike na Zemlji, najslabija je u poslednjih 1.600 godina, utvrdili su naučnici i upozorili da nas, ukoliko se nastavi ovim tempom, očekuje novo ledeno doba.

Topla atlantska struja povezana je s jakim i naglim promenama klime u prošlosti, prenosi magazin „Nejčer“ (Priroda).

Ugroženi gradovi

Istraživanja su pokazala da je Golfska struja danas za 15 odsto sporija nego što je bila 400. godine, što je jasan dokaz da ljudi imaju poguban uticaj na klimu.

Šta je Golfska struja

Struja poznata i kao Atlantska meridijalna cirkulacija (Amoc) nosi toplu vodu na sever, prema Severnom polu. Voda se tamo hladi, postaje gušća i tone na dno, pa se vraća prema jugu. Globalno zagrevanje ometa hlađenje vode, dok led s Arktika koji se otapa preplavljuje područje s ređom slatkom vodom, što slabi Golfsku struju.

Pad temperature

Tokom poslednjeg ledenog doba, promene u Golfskoj struji dovele su do promena temperatura zimi između pet i 10 stepeni Celzijusa, što je imalo velike posledice na vreme iznad kontinenata koje zapljuskuje Atlantski okean.

foto: Profimedia

Kao na filmu

DAN POSLE SUTRA

Film iz 2004. godine „Dan posle sutra“ prikazao je naglo usporavanje Golfske struje i strahovite posledice koje to može da izazove. Film se temelji na naučnim činjenicama koje su prikazane tačno, kaže doktor Tornali.

- Film u nekim stvarima preteruje. Promene se događaju za samo nekoliko nedelja ili dana i vrlo su ekstremne. Istina je da se u prošlosti usporavanje Golfske struje dogodilo u periodu od nekoliko godina.