Foto: Profimedia

OVI SU VLADALI PLANETOM

NA ZEMLJI POSTOJALA CIVILIZACIJA PRE LJUDSKE? Naučnici u potrazi za vanzemaljcima!

Pre 56 miliona godina Zemlja je bila zagrejana znatno više od današnjih temperatura, iz tog razloga se led na polovima rastopio. Može li taj događaj, tzv. paleocensko-eocenski toplotni maksimum (PETM), biti dokaz globalnog zagrevanja prouzrokovanog izumrlom civilizacijom koja je vladala Zemljom pre ljudi?

Planeta
> 14:03h

Možda zvuči poput teorije zavere koja se može pronaći na stranicama koje se bave NLO, ali naučnici su ozbiljno istražili tu ideju.

Profesor Adam Frank sa Univerziteta u Ročesteru piše da bi istraživanje moglo da pruži uvid u pronalazak života vanzemaljaca ili o našem uticaju na Zemlju.

"To je zagonetka. Ako je industrijska aktivnost jedne prethodne vrste kratkotrajna, možda nećemo moći da je lako vidimo", ističe Frank.

Možda bi trebalo uzeti u obzir nove metode otkrivanja dokaza o kratkotrajnim događajima koji su ostavili trag u sedimentima. Drugim rečima, ako nešto eksplicitno ne tražite, možda to nećete ni videti.

Frank kaže da su istraživači razmišljali o tome što bi sve naša civilizacija mogla da ostavi u stenama, a da to pronađu buduće civilizacije – plastiku u okenu, dokaz upotrebe đubriva i fosilnih goriva.

"Civilizacije bi mogle, nakon kolapsa, da podstaknu usloveza stvaranje više fosilnih goriva kako bi se njima mogla koristiti buduća društva."

"Naš je rad otvorio spekulacije o tome da bi neke planete mogle da imaju cikluse izgrađivanja i propasti civilizacije. Ako se civilizacija koristi fosilnim gorivima, klimatske promene mogu dovesti do velikog smanjenja razine kiseonika u okeanu", zaključuje Frank.

Kurir.rs/ Vecernji.hr Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) VANZEMALJCI, DEMONI ILI PRIRODNE SILE? Sablasni zvuci prolamaju se nebom iznad Havaja!