Foto: EPA

MOSKVA KAO ASADOV SAVEZNIK

MERKELOVA O HEMIJSKOM NAPADU: I Rusija je odgovorna, ali je ipak važno nastaviti dijalog

Nemačka kancelarka, Angela Merkel, izjavila je danas da Rusija, kao saveznica sirijske vlade, takođe snosi odgovornost za navodni napad hemijskim oružjem izveden u Istočnoj Guti ranije ovog meseca, ali je istakla značaj daljeg dijaloga s Rusijom.

Planeta

"Znamo da, u vezi sa napadom otrovnim gasom u Siriji, Rusija kao saveznica predsednika Bašara al Asada snosi zajedničku odgovornost i to se ne dovodi u pitanje, ali je ipak važno nastaviti dijalog sa Rusijom", rekla je Merkelova.

Ona je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa novozelandskim kolegom, izrazila očekivanje da će se sa Putinom sastati u doglednoj budućnosti, ali je napomenula da još nije određen datum susreta.

Istovremeno, portparol nemačke vlade Štefan Zajbert saopštio je da je kancelarka Merkel danas s ruskim predsednikom razgovarala telefonom o načinima da se pospeši politički proces kako bi se okončao sukob u Siriji.

"Nemačka kancelarka i predsednik saglasili su se da politički proces mora biti u središtu napora u cilju okončanja višegodišnjeg krvavog sukoba", navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA