Foto: EPA/Hayoung Jeon

bliže članstvu EU

ZAEV ZADOVOLJAN PREPORUKOM EVROPSKE KOMISIJE: Građani Makedonije danas treba da budu ponosni!

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da Makedonija nakon dobijanja neuslovljene prepuruke korak bliže EU i istakao da želi da ubrzo reši i spor sa Grčkom oko imena.

Severna Makedonija

Zaev je istakao da je "ovo jedan od dana kada građani Makedonije treba da budu ponosni", ističući da je preporuka Evrospke komisije "kristalno čista i bez uslova", što znači omogućavanje početka pregovora za članstvo u EU.

“Tu ne zastajemo, snažno smo uvereni da je ovo povoljan vetar u leđa da produžimo napred. Želimo da u najkraćem mogućem roku rešimo problem koji Grčka ima sa našim ustavnim imenom, sa ciljem da Makedonija u junu dobije poziv u NATO", rekao je makedonski premijer, u prisustvu dela mistara iz njegovog kabineta.

"Ovo znači i da je politička kriza iza nas, da EU sa pažnjom i poštovanjem sledi reformske i političke procese u našoj zemlji i da smo ušli u redovne političke procese, koa i svaka funkcionalna demokratska država", rekao je makedonski premijer.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je u izjavi agenciji MIA poručio da ova čista preporuka Makedoniji treba da bude motivacija za reforme i rešavanje spora oko imena.

“Sada je važno taj proces produžiti, da ova prilika bude iskorišćena i da se produži sa reformskim napretkom", rekao je Han.

Kurir.rs / Beta, Sloboden pečat

Foto: EPA/Hayoung Jeon