Foto: Dado Đilas

Krivicu prebacuju jedni na druge

SRAMOTA: Slavija se raspada zbog trke za 1,5 miliona evra bonusa!

Radilo se i po kiši i snegu, na brzinu, samo da se završi što pre, ali nagrada izvođaču „Ratku Mitroviću“ izostala, kako kažu, zbog podmetanja projektanata iz CIP

Beograd
> 13:00h

Zašto se Slavija raspada? Ko je kriv? Pitanje koje se nameće dok zapinjete za otpale ploče na novoizrađenom platou, upadate u rupe i psujete. Kriv je novac! Tačnije, kriva je alavost za parama jer je Slavija nakaradno urađena zbog trke izvođača za bonusom od 1,5 miliona evra i podmetanja projektanata da do njega ne dođu!

Na ovo se svodi prepucavanje između izvršilaca radova MBA „Ratko Mitrović“, onih koji su planove pravili, odnosno saobraćajnog preduzeća CIP, podizvođača, iliti firme „Relit“ iz Čačka i Grada Beograda kao investitora.

Uprkos probijanjima rokova, bilo je predviđeno da ukoliko se posao okonča do 16. novembra sledi nagrada za izvođača od 180 miliona dinara. Branko Miljković, vlasnik građevinske kompanije MBA „Ratko Mitrović“, kaže da ipak nisu dobili bonus, iako nisu kasnili.

foto: Dado Đilas

Loša dinamika

- Ugovor je potpisan tako da u slučaju kašnjenja izvođač plaća penale, a ako se završi pre krajnjeg roka, sledi bonus. Ali u slučaju ako se rok produži zbog nedostatka u projektu ili greškom investitora - nema bonusa! Mi smo taj posao uradili u zadatom roku, a bonus nismo dobili zato što je Saobraćajni institut CIP naknadno izdao 21 nalog za izmenu projekta. Zbog njih smo izgubili bonuse!

foto: Dado Đilas

On objašnjava da bi, prema ugovorenoj dinamici, završili i mesec dana pre roka, ali da im je CIP „pokrčkao celu dinamiku“:

- Toliko o tome ko zna svoj posao, a ko ne. Mi sada trpimo sve, izvođač radova će da otkloni nedostatke i greške, za razliku od CIP, koji je projektovao.

Dušan Knežević, direktor „Relita“, tvrdi da su ih iz „Ratka Mitrovića“ primoravali da rade i po kiši i po snegu, iako su ih oni upozoravali da zbog toga može doći do neželjenih efekata. Što se zapravo i obistinilo. Međutim, Miljković negira te optužbe, ali Knežević ostaje pri svom stavu:

- Verovatno su nas požurivali zbog tih bonusa. Definitivno je postojalo ogromno požurivanje. Moguće je i da su se bojali probijanja rokova zbog penala i sankcija. Taj posao uopšte nije gotov! Oni su poluproizvod pustili u probni rad. Radovi nisu završeni!

foto: Zorana Jevtić

Od danas ponovo radovi

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je svojevremeno da će izvođač radova biti kontrolisan svakog dana i da se neće dozvoliti propusti. I juče i prekjuče smo pokušali da od njega saznamo kako je onda Slavija u katastrofalnom stanju, ali uporno je ignorisao naše poruke s konkretnim pitanjima. Milutin Ignjatović, direktor CIP, nije nam se javio do zaključenja broja.

Gradski sekretar za investicije Luka Petrović rekao je dsa od danas firma „Ratko Mitrović“ izvodi radove na otklanjanju oštećenja o svom trošku, jer je grad na osnovu ugovora zaštićen bankarskom garancijom za dobro izvršenje posla.

GLAS NARODA / ŠTA GRAĐANI MISLE O RASPADANJU NOVOG PLATOA

Nebojša Janković, pensioner

KRIV JE INVESTITOR

Valjda je kriv investitor, on je trebalo da gleda kakve su ove ploče, da zna šta treba da se uradi. Nije trebalo to da dozvole, pogotovo što je ovo centar grada. Ne mogu da shvatim da su ove pločice uradili ovako.

Filip Sedmica, menadžer

SMENITI ODGOVORNE

Tako je ispalo jer su sve na brzinu radili. Moramo da smenimo onog ko je zadužen za to. Onaj ko je kontrolisao iz Grada treba sad ovo iz svog džepa da plati. To je bacanje para. Katastrofa.

Miran Jarko, muzičar

BEOGRAD KO PARAĆIN

Ceo grad je u mraku, u tami, tako da je ovo samo jedan momenat kako izgleda kompletan Beograd. Beograd je nekada izgledao kao London, sad izgleda ko Paraćin.

Jovan Laketić, pensioner

IZVOĐAČ JE ODGOVORAN

Treba da odgovara onaj ko je izvodio radove. Ne može da se fušeri. Prvo onaj ko je dao posao, pa nadzor i izvođač radova da odgovaraju. Gledali su samo, što se kaže, „drži vodu dok majstori odu“.

Kurir / Mina Branković

Foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas