Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

ukupno 900 stambenih rešenja

DAČIČ PRISUSTVOVAO POLAGANJU KAMENA TEMELJCA: U Kikindi počela izgradnja stanova za izbeglice

Društvo

U okviru realizacije Potprojekta 2 Regionalnog stambenog programa, danas je u Kikindi obeležen početak gradnje 25 stanova namenjenih izbeglicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je prisustvovao polaganju kamena temeljca, kazao je da je Potprojekat 2 vredan više od 13 miliona evra i da obuhvata izgradnju 200 stanova u devet jedinica lokalne samouprave, 120 montažnih kuća, kupovinu 250 seoskih kuća i dodelu 330 paketa građevinskog materijala.

"Ukupno, to je 900 stambenih rešenja. Stanove će korisnici dobiti u zakup, s mogućnošću otkupa posle šest meseci po povlašćenim cenama prema Zakonu o izbeglicama", kazao je Dačić, a prenelo Ministarstvo spoljnih poslova.

On je podsetio da se ove godine navršava šest godina od Donatorske konferencije u Sarajevu, na kojoj je najavljena podela bespovratnih sredstava za sprovođenje Programa.

"Uz pomoć bilateralnih donatora i medjunarodne zajednice, i uz vrlo požrtvovan rad domaćih institucija, razvijeni su mehanizmi i prešlo se u punu primenu programa", kazao je Dačić, koji je i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica.

Navodeći da radovi na izgradnji stanova na lokacijama u Sremskoj Mitrovici, Paraćinu, Kruševcu, Prokuplju, Vršcu i Staroj Pazovi veoma dobro napreduju, ministar je ocenio da uspešna primena Programa pokazuje da ljudi koji se nalaze u teškoj situaciji dugotrajnog izbeglištva već više od dvadeset godina, nisu zaboravljeni.

Dačić je dodao da je osim obezbedjivanja stanova, važno obezbediti i infrastrukturu, socijalne i ekonomske uslove za integraciju izbeglica, u čemu, kako je kazao, presudnu ulogu ima okruženje u kome se nalaze, posebno u manjim mestima.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Ministarstvo spoljnih poslova)