Foto: Fonet/AP

otvoreno

FRANCUSKI RADNIK POKOPAO MAKRONA: Evo koliko se po njemu predsednik razume u ono što radi

Radnik na kontroli održavanja u francuskoj železnici Žonatan Senjer izjavio je danas dok u toj zemlji traje protest radnika, da francuski predsednik Emanuel Makron ništa ne razume.

Planeta
> 14:56h

Senjer je objasnio da štrajkuje zajedno sa hiljadama drugih radnika državne železničke kompanije SNCF zbog Makronovog pokušaja da reformiše tu firmu.

On je mehaničar koji radi za skromnu platu, a prihvatio je u zamenu za garanciju da će ostati zaposlen. Navodi da želi da zaštiti "ideju javne službe" i francuskog načina života, od američkog načina nesigurnosti u poslu.

Makron tvrdi da beneficije za radnike guše rast na tržištu, a Senjer tvrdi da sigurnost zaposlenosti ohrabruje ljude da troše više novca i tako jačaju ekonomiju.

On i njegove kolege iz železnice štrajkuju i danas, što je deseti put ovog meseca.

Radnici aviokompanije “Er Frans” takođe štrajkuju zbog Makronovih planova za reforme i drugih problema, navodi agencija.

Kako je američka agencija ranije prenela, radnici francuske železnice okupirali su juče sedište SNCF, u znak protesta, a najmanje 150 sindikalnih aktivista popelo se na požarne stepenice i ušlo u kancelarije SNCF u predgrađu Pariza.

Policija je opkolila zgradu i zaustavila saobraćaj na ulici ispred zgrade, dok su demonstranti okačili velike transparente sa prozora zgrada i mahali bakljama.

Većina vozova u Francuskoj juče nije saobraćala.

Makron planira da izvrši reformu francuskih železnica i oduzme zaposlenima beneficije, kako bi francusko tržište postalo kompetentnije na evropskom tržištu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet AP