Foto: Profimedia

gore od rata

(VIDEO) CRNO UPOZORENJE STIŽE IZ NEMAČKE: Džaba stežemo kaiš, dolazi kriza zbog koje ćemo i gaće na doboš!

Prema indikatoru nemačkog instituta IMK, izgledi za izbijanje recesije popeli su se na 32,4 odsto.

Planeta

Nemački institut IMK upozorava na promenu politike najvećih centralnih banaka, koje sada sprovode monetarno stezanje, a što bi u na kraju moglo da dovede do pogoršavanja evropskog privrede pa čak i nove recesije.

Opasnost od recesije je značajno povećana. Stanje je mnogo kritičnije nego pre mesec dana – upozorio je IMK. Prema indikatoru tog instituta, izgledi za izbijanje recesije popeli su se na 32,4 odsto, ponajprije zbog širenja trgovinskih napetosti i zbog naglog smanjenja likvidnosti u svetskom finansijskom sistremu. Ujedno, indikatori recesije u Nemačkoj trenutno su znatno veći nego su bili 2008. godine, kada su Evropa i svet počeli da klize u najveću krizu nakon Drugoga svetskog rata.

U poslednjih nekoliko meseci u medijima se pojavljuju različite ekonomske informacije, neretko i protivrečne. Novi list piše da Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim prognozama najavljuje nastavak procvata svetske provrede i stopu rasta od 3,9 odsto u ovoj i idućoj godini. Istovremeno, privrede su se počelo blago da usporavaju, nego u celoj Evropskoj uniji i svetu.

Zbog usporavanja, u javnom prostoru se već pojavila prva upozorenja od mogućeg izbijanja nove krize. Neki posmatrači tvrde kako je globalna privreda prešla vrhunac i da se već nekoliko meseci javljaju ozbiljni znaci puzajuće recesije, koja će se u svetu rasplamsati tokom iduće godine.

Nova kriza, koje nije bilo već deceniju, biće po svojim razmerima i posledicama znatno šira i dublja od one iz 2008. godine, procenjuju posmatrači. Kažu da su se poslovna očekivanja u Europi u prvom tromesečiju smanjila, a izgledi u Nemačkoj, koja je lokomotiva evropske privrede, naglo se pogoršavaju.

Kurir.rs/Novi List

Foto: Profimedia