Foto: Tatjana Stamenković

nezaposlenost

NA SAJMU ZAPOŠLJAVANJA U VRANJU PREKO HILJADU LJUDI: A ponuđeno oko 250 radnih mesta

Srbija
> 17:58h

U Vranju je prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno bez posla 6.850 lica, a u Pčinjskom okrugu 24.000 lica. Nezaposleni iz Vranja I Pčinjskog okruga su u petak na 28. po redu Sajmu zapošljavanja u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje i Grada bili u prilici da konkurišu za posao kod 22 poslodavca koji su se predstavili na Sajmu.

Sajam je organizovan u Sportskoj hali u tom gradu. U potrazi za poslom na Sajmu je bilo preko hiljadu ljudi, koji su kod poslodavaca imali ponudu od preko 250 radnih mesta iz tekstilne, obućarske, drvnoprerađivačke, mašinske, prehrambene i prerađivačke industrije, elektroindustrije, kao i iz oblasti osiguranja, a u ponudi su i slobodna radna mesta za osobe sa invaliditetom.

„Ako napravimo poređenje sa 2014. godinom, to je smanjenje za tri hiljade .

Duži vremenski period ta brojka je bila iznad 10.000 nezaposlenih lica“, kaže Darko Janković direktor NSZ u Vranju navodeći da su tome doprinele aktivne mere zapošljavanja koje sprovodi Nacionalna služba, Ministarstvo rada i Vlada Srbije.

foto: Tatjana Stamenković

Slađana Đorđević (56) je trenutno bez posla. Konfekcionar je po struci I radila je u više firmi. “NSZ me o svemu obaveštava, obišla sam štandove poslodavaca I predala CV. Konkurisala sam u firmi “Mikromodeli” za radno mesto šivača. Nadam se I mislim da odgovara I mojoj struci I radnom iskustvu koje imam”, kaže Đorđevićeva.

Jedan od štandova na Sajmu pripada firmi “Nameštaj Mladenović” iz Vranja.“Bavimo se proizvodnjom tapaciranog nameštaja, trenutno nam je potrebno oko 20 radnika. Drugi put smo na Sajmu zaspošljavanja”, kaže Saša Stanković iz firme “Nameštaj Mladenović”.

Prema rečima Zorana Martinovića direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije ponuda na Sajmu je primerena delatnostima onih poslodavaca koji ovde najviše zapošljavaju. „ Traže se ljudi sa konkretnim znanjima i veštinama. Na nivou cele Srbije došlo je do značajnog smanjenja broja nezaposlenih lica u odnosu na isti period prethodne godine , i to za 10 odsto. Kada je reč o Vranju procenat iznosi 17 odsto“, istakao je Martinović.

Otvarajući Sajam gradonačelnik dr Slobodan Milenković je rekao da Grad Vranje sprovodi proaktivnu politiku zapošljavanja u našoj lokalnoj zajednici, kroz saradnju sa brojnim partnerima, među kojima je jedan od najvažnijih, upravo, Nacionalna služba za zapošljavanje. ”I sami poslodavci razmenjuju međusobno informacije I svoja iskustva I iz tih razgovora dođu do novih ideja gde bi otvorili nova radna mesta I na taj način generalno smanjili broj nezaposlenih”, napominje Milenković.. Nakon otvaranja Sajma zapošljavanja gradonačelnik Milenković je sa saradnicima obišao sve štandove poslodavaca i razgovarao o mogućnostima koje pružaju nezaposlenima.

(Kurir.rs/T.Stamenković/Foto: T.S)