Foto: AP/Geert Vanden Wijngaert, File

u susret novim izborima

NOVA ANTIRUSKA KAMPANJA U BRITANIJI: Optužuju ruske Tviter profile da su lobirali za opoziciju na izborima prošle godine

Sa ruskih Tviter profila objavljivane su poruke podrške opozicionoj Laburističkoj partiji u pokušaju da se utiče na prošlogodišnje izbore u Britaniji, pokazuje istraživanje Univerziteta Svonsi i "Sandej tajmsa".

Planeta

Istraživanje je pokazalo da su sa oko 6.500 automatskih profila slate poruke podrške lideru laburista Džeremiju Korbinu i njegovoj politici u finišu izborne trke.

Oni su napadali britansku premijerku Terezu Mej jer je odbila da učestvuje u izbornoj televizijskoj debati i kritikovali su je zbog smanjenja broja policajaca posle bombaškog napada u Mančesteru.

Rezultati istraživanja su pokazali da se devet od 10 poruka o laburistima odnosilo na podršku toj stranci. S druge strane, devet od 10 o konzervativcima su bili kritički nastrojeni.

"Ova nova otkrića su izuzetno zabrinjavajuća. Apsolutno je neprihvatljivo da bilo koja zemlja pokuša da se meša u demokratske izbore druge zemlje", rekao je ministar kulture Met Henkok.

Ovo istraživanje se, inače, pojavljuje samo nekoliko dana pred lokalne izbore u Engleskoj, na kojima se, prema anketama, očekuje ubedljiva pobeda laburista u Londonu.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP