Foto: RTRS

I RADNO I PARADNO

(VIDEO) PRVOMAJSKA PROSLAVA U SRPSKOJ: Uranak u Doboju uz zvuke duvačkog orkestra

U Gradskom parku u Doboju jutros je, zvucima Gradskog duvačkog orkestra na tradicionalnom prvomajskom uranku, počelo obeležavanje Međunarodnog praznika rada.

Bosna i Hercegovina

Vođa orkestra Goran Mitrović rekao je novinarima da su tradicionalnim koračnicama podsetili Dobojlije na pređašnja vremena.

I mladi Mrkonjić Grada pridružili su se obeležavanju 1. maja, Međunarodnog praznika rada. Na uzvišenjima i brdima oko grada podno Lisine zapaljene su na desetine tradicionalnih prvomajskih vatri, kao simbol svetlosti radničkkih prva i slobode.

Većina Zvorničana prvomajske praznika provodi na izletištima na području grada, posebno na Gradskoj plaži i srednjovjekovnoj tvrđavi Đurđev grad.

foto: RTRS

Za mnoge Zvorničane svakako su nezaobilazna obližnja izletišta u Srbiji, kao što su Banja Koviljača, Gučevo, Vukov Tršić, Soko Grad, manastir Tronoša kod Loznice, u čijoj se blizini nalazi česma "Devet Јugovića".

Za jedan broj građana, posebno one koji vole tišinu i planinski turizam, Šekovići sa platoom Bišina i uzvišenjem Kaštelj, te izletištem Lovnica, pogodna su mesta za dvodnevni prvomajski boravak.

Da bi se upotpunila prvomajska slika, Zvoričani tradicionalno izlaze na šetalište pored Drine, vole i odmor uz reku pecajući ribu, dok najmlađe čeka zabava na voziću i ringišpilu.

Najveći broj stanovnika Srebrenice Međunarodni praznik rada provodi radno, pa u ovom kraju nije organizovan prvomajski uranak.

Većina srebreničkih izletišta jutros je bila prazna, osim manjih grupa na izletištu Guber iznad Srebrenice, na nekoliko lokacija pored Drine i akumulacionog jezera Perućac na Drini.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: RTRS