Foto: Profimedia

UPORNA KANDIDA

NOĆNA MORA SVAKE ŽENE: Sprečite gljivičnu infekciju!

Život

Gljivična upala jedan je od najčešćih ginekoloških problema kod žena. One se neretko žale na konstantno vraćanje upale, a nije im jasno zašto se to događa. Prisutnost gljivice u ljudskom organizmu je normalna.

Naime, kandida je deo normalne flore vagine. Postoji više vrsta kandide, ali najčešća je Candida albicans, koja u vaginu najverovatnije dolazi iz debelog creva, ali ne izaziva uvek upalu. Da ne bi izazvala bolest, neophodno je da okruženje u vagini bude neoštećeno, odnosno da ona bude bogata dobrim bakterijama, koje joj osiguravaju dovoljnu kiselost.

Daleko najčešći simptomi upale (kandidijaze) jesu svrab, neprijatnost, pa čak i bol pri polnom odnosu ili mokrenju. Sekret iz vagine je beo i gust poput sira, ali može biti providan i voden. Ako postoji neprijatan miris, verovatno je u pitanju bakterijska ili mešovita infekcija. Genitalije su crvene, otečene, a žena ima osećaj peckanja.

Da biste smanjili rizik od gljivičnih infekcija, izbegavajte ove četiri navike:

1. Konzumiranje velikih količina hrane i pića koji sadrže kvasac ili šećer Kada jedete hranu koja sadrži šećer i kvasac, ove stvari dospevaju u krvotok, a potom u vaginu. Gljivica se hrani šećerom i skrobom. Pivo i vino sadrže oboje, pa preterano ispijanje alkohola može da doprinese nastanku gljivične upale. Ako ste skloni ovim infekcijama, budite umereni u konzumiranju slatkiša i hrane poput buđavog sira, pečuraka i bilo koje fermentisane vrste hrane.

2. Često uzimanje antibiotika Antibiotici mogu ubiti bakterije koje uzrokuju bolest, ali mogu uništiti i dobre bakterije, koje održavaju kiselost vagine, pa se posle njihovog uzimanja veoma često javlja kandidijaza. Zato antibiotike nemojte uzimati prečesto i na svoju ruku, već samo onda kad za njima ima potrebe.

3. Korišćenje određenih vrsta kontracepcije Gljivična upala je česta kod onih koji uzimaju hormonsku kontracepciju i kod trudnica. U tom slučaju se prepisuju kontracepcija s manjom dozom estrogena i probiotici. Međutim, dobrobit hormonske kontracepcije daleko nadmašuje probleme koje uzrokuje gljivična upala, pa skoro nikada nije potrebno odustati od nje.

4. Nošenje preuske i mokre odeće Da bi gljivica prouzrokovala upalu, okruženje mora da bude toplo, vlažno i nedovoljno kiselo. Kada su genitalije stisnute, veća je mogućnost da se stvore takvi uslovi. Sintetička i druga uska odeća koja nadražuje (a naročito mokri kupaći kostimi) može povećati šansu za nastanak upale. Nakon vežbanja i plivanja obavezno treba obući suv i čist veš.

(Kurir, Foto:Profimedia)