Foto: Maglič fest

tradicija

(FOTO) POVRATAK U SREDNJI VEK: Kod Kraljeva se održava festival viteštva i srednjevekovne srpske kulture

Srbija

Ljubitelji srednjeg veka i istorije opet će moći da uživaju u tradicionalnom "Maglič festu" koji se po drugi put održava na srednjevekovnog utvrđenju Maglič, 20 kilometara južno od Kraljeva.

Festival će biti održan 5. maja a organizatori naglašavaju da će ulaz biti besplatan, dok će biti organizovan prevoz iz Kraljeva, Beograda i Novog Sada koji će se naplaćivati.

"Ovo je prilika da se doživi jedna od najlepših srednjovekovnih tvrđava Srbije u autentičnom srednjovekovnom duhu, uz spektakularne borbe viteza, nastupe etno grupa i srednjovekovnu muziku", naglašava se u najavi festivala.

foto: Maglič fest

Maglič je srednjovekovno utvrđenje i spomenik kulture od izuzetnog značaja. Smešten je na vrhu brda, oko koga Ibar pravi oštru okuku čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Maglič čini 8 kula povezanih bedemima, a u njegovu unutrašnjost, koja obuhvata 2.190 m2, ulazi se kroz dve kapije.

foto: Maglič fest

Organizatori su najavili defile 50 vitezova, viteške borbe pravim srednjovekovnim oružjem, streličarstvo, srednjovekovnu muziku i nastup čuvenog ansabla Renesansa, s pratećim programom i nastupima etno grupa Runo, Heruvimi i Božuri,

foto: Maglič fest

Takođe, posetioci će moći da vide kako se kuju vrhovi strela, a biće posluživana srednjevekovna hrana i vina iz drvenih čaša.

foto: Maglič fest

"Da se podsetimo viteških vremena, ko su bili srpski vitezovi, kakva su im dela bila i po čemu se pominju i pamte. Svojom snagom, umećem i veštinom, nadjačavali su svoje protivnike, svojim čovekoljubljem i humanošću poražavali, a svojom mudrošću pobeđivali. Filosofsku podlogu borenja, etičke i moralne principe naših vitezova, izgradio je Rastko Nemanjić-Sveti Sava. On na prvo mesto stavlja čovekoljublje - kao odliku borca, zatim borbu za pravdu, neagresivnost i samoodbranu, i kao glavni etički princip borbe on postavlja ljubav", kažu organizatori.

Manifestaciju organizuju Turistička organizacija Kraljeva i udruženje Srbija za mlade.

(Kurir.rs/Foto: Maglič fest)