Foto: AP / Dmitry Serebryakov

protesti u Moskvi

MOSKVA: Opozicionar Navaljni je uhapšen zbog neodobrenog mitinga, nisu prihvatili predlog lokacije!

Ruska policija zadržala je danas u pritvoru više stotina učesnika protesta protiv inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina, među kojima je i lider opozicije Aleksej Navaljni.

Planeta

Navaljni je uhapšen jer je pokušao da u centru Moskve organizuje miting, koji nije zvanično odobren, navodi TASS.

Kako objašnjava ruska agencija, 20. aprila organizatori mitinga podneli su prijavu kancelariji gradonačelnika Moskve da organizuju marš i miting u ruskoj prestonici.

foto: AP

Gradske vlasti odobrile su miting, ali su organizatorima dale da biraju između dva mesta. Organizatori, međutim nisu pristali na predloge vlasti, koje su kasnije pristale da se miting održi na drugom mestu, ali je Navaljni rekao da organizatori ni s tim nisu saglasni.

TASS objašnjava da zvanično odbijanje da se održi događaj automatski zabranjuje organizatorima da organizuju bilo kakve druge akcije na današnji dan.

foto: Reuters / Tatyana Makeyeva

Navaljni je prethodno pozvao kritičare Kremlja da izađu na ulice i protestuju protiv inauguracije predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je obezbedio četvrti predsednički mandat na izborima u martu.

"Navaljni se pojavio kod Puškinovog trga i ubrzo je pritvoren. Njegovo pritvaranje je u potpunosti bilo protivzakonito", rekao je ranije opozicioni političar Leonid Volkov.

Kurur.rs / Tanjug

Foto: AP