Foto: Fonet AP

NOVA TEORIJA

KIM IGRA PO AMERIČKIM PRAVILIMA: Evo nekoliko dokaza da severnokorejski vođa pomno prati savete iz Trampove knjige

Donald Tramp je pre više od 30 godina, dok je bio poznat samo kao biznismen, napisao knjigu "Umetnost sklapanja dogovora".

Planeta

Čini se da je ovo delo i danas aktuelno, a izgleda da su i njegovi politički rivali usvojili pojedine savete iz knjige, piše Blumberg.

Mada se ovog puta ne radi o pregovorima za nekretnine, o čemu je Tramp pisao 1987. godine, nego o nuklearnom ratu i miru, po svemu sudeći, severnokorejski lider Kim Džong-un ju je pročitao. Zapravo, Kimov omiljeni gost, američka košarkaška legenda Denis Rodman, rekao je za u jednoj emisiji da je severnokorejskom lideru prošle godine i poklonio Trampovu knjigu za rođendan.

Tramp je u knjizi napisao 11 saveta za cenjkanje, a neke je Kim sproveo u praksu i pokazao da je dobar taktičar.

"Gledaj širu sliku"

Kim je taj koji je prvi predložio sastanak sa Trampom ranije ove godine, u težnji da smanji pretnje koje dobija zbog nuklearnih i raketnih testiranja.

Možda su Kimovi stvarni dalekosežni ciljevi da razdvoji SAD od svojih saveznika, Južne Koreje i Japana, uz popuštanje ekonomskih sankcija.

Po nekim pitanjima Kim je već doveo do promene tona njihovih razgovora, a dao zauzvrat vrlo malo, osima moratorijuma na nuklearne testove koji mu možda više ni nisu potrebni.

"Budi drugačiji"

foto: AP

Kimu sa svojom čudnom frizurom i teatralnim upozorenjima o nuklearnom dugmetu na stolu, možda i ne trebaju Trampovi saveti kako da zainteresuje medije time što će biti "malo drugačiji", ali je uspeo u tome u svakom slučaju.

"Iskoristi svoju prednost"

foto: AP

Tramp u knjizi prednost opisuje kao posedovanje onoga što druga strana želi. Prošle godine Kim se pojačao serijom testova nuklearnih i balističkih raketa kojim je Severna Koreja pretila da pogodi Los Anđeles ili Njujork. Sada koristi želju SAD za denuklearizacijom.

Vreme je na Kimovoj strani koji je u tridesetim godinama, za razliku od Trampa koji ima 71 godinu i suočava se sa reizborom 2020. godine. Ali i Tramp je podigao svoj ulog, pritiskanjem Kimovog jedinog saveznika - Kine, da pojača restrikcije Severnoj Koreji.

Ipak, šanse da se Kim odrekne nuklearnog oružja veoma su male, naročito zbog primera nekadašnjeg libijskog predsednika Moamera Gadafija koji je svrgnut uz pomoć zapadnih sila i brutalno ubijen 2011. godine kada se odrekao nuklearnog programa. Kim se plaši da i on ne završi tako.

Kurir.rs/Blumberg Foto: Fonet AP