Foto: Saša Pavlić

Ah, ta Nemačka

KURIR DONOSI SVETSKU TOP PRIČU Kako je srpski stručnjak Stepi otkrio Jirgena Klopa: Doveo sam ga u Frankfurt iz niže lige! (HIT FOTOGRAFIJA)

Dragoslav Stepanović priča o tome kako je trenirao Jirgena Klopa i o njegovom prijateljstvu sa Željkom Buvačom

Fudbal
> 13:08h

Dragoslav Stepanović bio je trener slavnom Nemcu, koji je odveo Liverpul do finala Lige šampiona možda upravo po Stepijevom receptu.

Srpski fudbalski stručnjak koji je više cenjen u Nemačkoj, nego u Srbiji, u razgovoru za Kurir otkriva kako je doveo tada anonimusa iz nižerazrednog Zindlingena u ekipu Rot-Vajs iz Frankfurta.

- Kaže mi jedan prijatelj da ima jedno izuzetno desno krilo u Zindlingenu. Pomene mi da se zove Jirgen Klop. Bilo je to 1988. godine. Odem da ga gledam, a on razbije levog beka. Odmah ga uzmem i dovedem u Frankfurt. Nažalost, nije se pokazao i ja ga prebacim u drugi tim - priča Dragoslav Stepanović i dodaje:

- Zove me menadžer kluba posle par meseci i psuje me zbog Klopa. Kaže mi da nije ni za klupu i šta sam video u njemu, jer takvih polovnjaka ima na kile, a mi smo ga još i platili. (smeh) Prebacim ga u centar i on zablista, a mi izborimo baraž za Cvajtu. Ne prođemo dalje, a Klop mi posle dva dana javi da je dogovorio odlazak u Majnc. Tamo je blistao kao desni bek, dok je meni posao završavao u špicu.

foto: AP

Dragoslav Stepanović imao je odličan odnos sa Jirgenom Klopom, a o njemu kao treneru kaže:

- Nikada nije pokazivao da će biti veliki trener, iako je studirao sportsku školu. Uvek se držao po strani, nije bio nametljiv. Kada je Majnc zapao u krizu, bio je hrabar i uspeo da spase klub. Posle ih je uveo u Bundesligu, a onda je došao Dortmund. Sve posle toga je poznato.

Stepi otkriva i odnos Jirgena Klopa i Željka Buvača.

- Bili su saigrači u Majncu i najbolji prijatelji. Kada su odlučili da budu treneri, jedan drugom su obećali - ko prvi dobije klub, ovaj drugi će mu biti pomoćnik. Klop je dobio Majnc i Buvač ga je otada svuda pratio. Znam da su se žestoko svađali u Majncu, pričaju ljudi da su lomili table, vikali jedan na drugoga. Ali se posle toga zagrle i sa osmehom izađu iz svlačionice, a njihov klub razbije protivnika.

foto: Reuters

Razlaz Klopa i Buvača posle 17 godina i dalje je enigma u Nemačkoj.

- Liverpul je zvanično rekao da su u pitanju lični razlozi. Koji su, ne znam! Znam da je Arsenal zagrizao za Buvača i to ozbiljno. Opet, nemački novinari se pitaju može li on da radi taj posao. Stručnost mu ne osporavaju, pa oni su ga nazvali "Mozak" dok je radio s Klopom. Smeta im njegova zatvorenost, što ne daje izjave i što je stalno namršten. Nemci nisu ubeđeni može li Željko biti prvi čovek i trener.

Srpski trener kaže da se već godinama nije video sa Klopom, ali da održavaju kontakt.

- Viđamo se kad možemo, ali on čovek sad jednostavno nema vremena. Skočio je mnogo. Pre nekoliko godina bio je na promociji moje knjige i tada je lepo govorio o meni - prisetio se Dragoslav Stepanović.

Autobiografija Život teče dalje Dragoslav Stepanović pre četiri godine izdao je knjigu "Život teče dalje", u originalu "Lebbe geht weider". U njoj Stepi priča o svom životu i trenerskom pozivu. Napisali su je Nemci Peter Mošinski i Martin Tajn. - I danas je promovišem po Nemačkoj. Krivo mi je što niko iz Srbije nije našao za shodno da me pita da to uradim i u mojoj rodnoj zemlji. Pišem dopunu i biće još jedno izdanje. Korisno je to štivo za mlade trener - kaže Stepi.

Tretman kao Šumaher Operisao oba kolena Dragoslava Stepanovića smo pronašli kod kuće, a otkriva nam da je nedavno operisan. - Operisao sam pre 25 dana desno koleno. Čeka me još nekoliko nedelja rehabilitacije. Sad imam veštačko koleno na obe noge. (smeh) Uništio sam hrskavice dok sam igrao fudbal i imao sam velike bolove. Operisao me je lekar koji je bio lični doktor Mihaela Šumahera i sad mi je mnogo bolje - priča Stepi i dodaje kroz osmeh da mu je garancija na kolena 10 godina.

1 kup Nemačke je osvojio sa Leverkuzenom 10 klubova vodio u Nemačkoj 34 utakmice odigrao za reprezentaciju

Kurir sport/ Aleksandar Radonić

Foto: Saša Pavlić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Evo za koga je Zvezda izdvojila milion evra