Foto: Reuters/Jonathan Ernst

sada i zvanično

IRAN NA POTEZU: Tramp uveo sankcije Teheranu i doneo odluku koja može da dovede do SVETSKOG RATA (VIDEO)

Američki predsednik Donald Tramp objavio je da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i ponovo uvesti sankcije ovoj zemlji.

Planeta
> 21:21h

Sankcije su bile ukinute postizanjem sporazuma 2015. godine. Tramp je najavio i dodatne ekonomske mere pritiska na Iran, tako da će sankcije ovoga puta biti "najvišeg nivoa".

"Za nekoliko trenutaka ću potpisati predsednički memorandum o početku uvođenja američkih nuklearnih sankcija iranskom režimu. Uvešćemo najviši nivo ekonomskih sankcija", rekao je Tramp.

On je dodao da bi svaka zemlja koja pomaže Iranu u težnji ka nuklearnom oružju, mogla takodje da se nađe na udaru oštrih sankcija SAD.

"Amerika neće biti talac nuklearne ucene", kazao je predsednik SAD.

"Iranski nuklearni sporazum je užasan, jednostran dogovor koji nije doneo mir niti će ga ikad doneti", rekao je Tramp i dodao da "ima dokaze da je Iran lagao" o prirodi svojih aktivnosti.

Sporazum iz 2015. između Irana i vodećih svetskih sila smanjio je napredak nuklearnih aktivnosti Teherana i stvorio "najsnažniji revizorski sistem na svetu", kako tvrde iz Ujedinjenih nacija.

Tim sporazumom se Teheran pre tri godine obavezao da će obustaviti nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija.

Iz Irana su najavili da neće ostati pasivni ako američki predsednik odluči da napusti međunarodni nuklearni sporazum, kao i da su spremni za najgori scenario.

"Ako Sjedinjene Države započnu sukob sa Iranom nećemo ostati pasivni", rekao je Ali Šamhani, sekretar vrhovnog veća za nacionalnu bezbednost Irana.

Ranije danas, Njujork tajms je objavio da je Tramp rekao Makronu da će se SAD povući iz sporazuma, ali je Jelisejska palata to kasnije demantovala.

Kurir.rs/Beta

Foto: Reuters/Jonathan Ernst