Foto: YT Printscreen

zmaj

KIMOVA LETEĆA TVRĐAVA: Lider Severne Koreje ne voli da putuje avionom, ali ako baš mora koristi ovo ČUDO (VIDEO)

Avion kojim je lider Severne Koreje ove nedelje putovao u Kinu zvanično se zove "Čamae-1" - "gugutka", nacionalnu pticu njegove zemlje, ali su zapadni mediji toj letelici dali nadimak "Er fors Un" (Air Force Un) aludirajući na američki predsednički avion "Er fors Uan" (Air Force One)

Planeta
> 18:42h

Ta stariji avion sovjetske proizvodnje ukrašen je nazivom Severne Koreje, državnom zastavom i grbom i natpisom "Predsednik Komisije za državne poslove", što je zvaničan naziv Kimove funkcije.

Lider Severne Koreje nije predsednik svoje zemlje, a tu funkciju i dalje nosi njegov deda Kim Il-sung koji je umro 1994.

Taj "Iljušin-62" pojavio se pre četiri godine. Kim ga je koristio za putovanja po zemlji.

Retke su prilike da se vidi kako izgleda unutrašnjost, ali su slike prenete u severnokorejskom listu "Rodong sinmun", prikazale Kima kao iz u kožne fotelje maš kroz prozor kineskim domaćinima.

Na radnom stolu od lakiranog drveta, mogu se videti telefon, ruter i laptop srebrne boje. Uprkos luksuznom izgledu, analitičari sumnjaju u pouzdanost aviona zbog starosti i pitanja održavanja.

Postavlja se pitanje da li će to možda biti problem koji će uticati na izbor mesta sastanka Kima i američkog predsednika Donalda Trampa. Kao moguća mesta se pominju Singapur i neki gradovi u Mongoliji i Švajcarskoj.

Kim i njegova supruga prvi put su vidjeni da ulaze u avion u maju 2014. Od tada, Kim redovno koristi avion čime prekida tradiciju svog oca, Kim Džong Ila koji nije voleo avione, te je putovao samo vozom.

Kurir.rs/Beta

Foto: YT Screenshot