Foto: Printscreen/Tanjug

narodno pozorište

SVEČANA AKADEMIJA U BEOGRADU POVODOM DANA POBEDE: Srbi su podneli najveću žrtvu pobede nad fašizmom

Ne možemo se praviti, ukazuje ministar, da ne vidimo "da neke zemlje nastoje da revidiraju istoriju, smanje broj žrtava nad srpskim narodom

Društvo
> 21:48h

BEOGRAD - Svečana akademija povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu održana je večeras u beogradskom Narodnom pozorištu uz bogat kulturno-umetnički program.

Akademiji su prisustvovali predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Narodne skupštine, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora, predstavnici udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilackih ratova Srbije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević otvorio je svečanost podsetivši da se danas obeležava i Dan Evrope, te istakao da to što se on obeležava na isti dan nije puka slučajnost, jer "bez pobede nad nacizmom i fašizmom ne bi bila moguća ni Evropska unije".

foto: Printscreen/Tanjug

Ministar je ukazao da je potrebno setiti se svih žrtava fašizma i pomenuti one koji su dajući svoj život omogućili da živimo sa osećajem lične slobode.

"Srpski narod je jedan od naroda koji su podneli najveće žrtve. Naša obaveza je da podsećamo na fašistička zla i ne dopustimo da ta ideologija postane nečiji sistem vrednosti", poručio je Đorđević.

Ne možemo se praviti, ukazuje ministar, da ne vidimo "da neke zemlje nastoje da revidiraju istoriju, smanje broj žrtava nad srpskim narodom.

Ministar je dodao i da mlađe generacije nemaju svest o tome šta je fašistička ideologija, a samim tim ni koliko je značajna antifašistička borba za zivot u miru sa drugačijima od sebe.

Đorđević je podvukao antifašističku tradiciju u srpskom narodu i upozorio da su fašističke ideje primamljive, da neki smatraju da su bolji od drugih po veri ili nacionalnosti, a ustvari time se lišavaju svake mogućnosti napredovanja, usavršavanja...

Kako je rekao može da napreduje samo onaj koji na uvredu ne odgovara uvredom i na mržnju ne odgovara mržnjom.

"Ne verujemo da su oni najbučiniji ujedno i najstručniji" rekao je ministar i dodao da je i posle 5. oktobra 2000. godine bilo mnogo buke, vike i busanja u prsa, a ništa se dobro nije stvorilo.

foto: Printscreen/Tanjug

Đorđević je rekao da se za šest godina nije napravio novi Ustav, da je uništena proizvodnja, povećavao javni dug, 2012. godine uspeli i da dovedu Srbiju na rub bankrotstva, nazivali ljude gubitnicima tranzicije, i dodao da oni koji danas upravljaju Srbijom veruju u nju, u tihu pristojnu većinu, veruju da svi treba da budu dobitnici, a ne gubitnici...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada čvrsto veruju u sistem vrednosti koji je stajao nasuprot fašizmu, poštuju nas i na Istoku i Zapadu, a sačuvali smo multietnički i multikonfensionalni karakter, ukazao je Đorđević.

"Strateško opredeljenje jesu vojna neutralnost i punpperavno članstvo u EU, i oba proizilaze iz naše antifašističke tradicije koju negujemo" zaključio je ministar.

Na akademiji je izveden kulturno umetnički program uz učešće horova, ansambla Beli ždralovi, Una saga Serbica...