Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Prijateljstvo Predsednik Srbije s kiparskim kolegom

ALEKSANDAR VUČIĆ: S nama nema razgovora jezikom ucena i pretnji!

Podrška Sve dok je na snazi Rezolucija SB UN 1244, jednostrano proglašena kosovska nezavisnost je nezakonita, Srbiji je mesto u EU, a Beograd će od Kipra imati punu podršku i pomoć u tom procesu, rekao Nikos Anastasijades

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče, posle sastanka s predsednikom Kipra Nikosom Anastasijadesom, da sa Srbijom niko ne može da razgovara jezikom ultimatuma i pretnji. Kiparski kolega je poručio da je za njegovu zemlju, sve dok je na snazi Rezolucija SB UN 1244, jednostrano proglašena kosovska nezavisnost nezakonita i istakao da je Srbiji mesto u EU, a da će Beograd od Kipra imati punu podršku i pomoć tokom tog procesa.

- Kipar je jedna od članica EU koje najsnažnije štite međunarodno pravo i teritorijalni integritet Srbije - kazao je Vučić i dodao da je gostu objasnio šta se dešava u slučaju Kosova.

foto: Dado Đilas

- Pokazao sam Briselski sporazum, šta je Beograd uradio, šta Priština nije uradila. Srbija je zainteresovana za kompromisno rešenje. Ali sa Srbijom niko ne može da razgovara jezikom ucena, ultimatuma i pretnji, i da nam bez ikakvog temelja u međunarodnom javnom pravu određuje da moramo da prihvatimo ono što je isključivi ili jedini albanski interes - naveo je Vučić. Anastasijades je zahvalio Vučiću na podršci koju Srbija pruža celovitosti Kipra i istakao da ta država ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. - Prijatelju, predsedniče, možete se osloniti na našu snažnu podršku teritorijalnom integritetu Srbije. Kipar ne priznaje jednostrano proglašeno Kosovo sve dok je na snazi Rezolucija 1244. Dok je ta rezolucija na snazi, jednostrano proglašenje kosovske nezavisnosti će biti nezakonito.

Razmenili ordenje Za prijateljske odnose dva naroda Vučić je uručio je Orden Republike Srbije na lenti Anastasijadesu - za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Kipra. Anastasijades je srpskog predsednika odlikovao Velikim ordenom reda Makarijus treći na ogrlici - za izuzetne bilateralne odnose i tradicionalno prijateljstvo između srpskog i kiparskog naroda.

Kurir.rs