Foto: Promo

Dobro procenite rizike!

Želite da uzmete KREDIT kako biste pokrenuli svoj biznis? Prvo pročitajte OVO

Edukacija

Uzimanje kredita kako bi započeli sopstveni posao često je prva i jedina opcija za mnoge nove preduzetnike, međutim, postoji nešto što treba da znate kako ne biste zažalili zbog takve odluke.

foto: Promo

Imate sjajnu biznis ideju, raspitali ste se o stanju na tržištu, čak ste sastavili i dobar biznis plan? Nedostaje samo jedno: novac koji je potrebno da uložite kako biste pokrenuli svoj posao.

U nedostatku sredstava, mnogi novi preduzetnici razmišljaju o podizanju kredita kako bi investirali u sopstvene projekte.

Međutim, pre nego što se zadužite kako biste započeli svoj prvi biznis, obavezno pročitajte ovo. Poznavanje navedenih činjenica može značiti razliku između uspešnog vraćanja kredita i života u dužničkom ropstvu iz kog ne uspevate da se izvučete.

Mali broj banaka daje kredite novim preduzetnicima

Banke uglavnom odobravaju kredite preduzetnicima sa iskustvom i dobrom kreditnom istorijom, dok broj onih koje daju pozajmice preduzećima koja posluju manje od godinu dana – nije veliki.

Ipak, postoje banke koje odobravaju kredite za pokretanje novih preduzeća i startapova. Ovo su uglavnom kratkoročni krediti u vrednosti od 10.000 evra i sa rokom otplate do pet godina.

Ono što treba da znate jeste da u tom slučaju banke traže garancije u vidu hipoteke ili polaganja depozita koji se kreću od 20 do 100 odsto.

Još jedna nepovoljnost jeste to što su kamatne stope na kredite za započinjanje biznisa znatno veće od kredita koji se odobravaju ostalim preduzetnicima.

Dakle, pre nego što se zadužite, dobro izračunajte da li vaš posao može da vam donese željeni profit koji će vam omogućiti da redovno plaćate rate za kredit.

Promenljiva kamatna stopa

Ovo predstavlja jedan od osnovnih rizika uzimanja kredita. Jednostavno, kamatna stopa se menja tokom perioda otplate kredita. Ovo je veoma važno, jer veća kamatna stopa znači da vam se povećava rata za otplatu kredita.

Krediti koji se plasiraju i nude građanima i preduzetnicima zavise od visine kamatnih stopa na međunarodnom tržištu (u Evropi je to Euribor). Ukoliko poraste Euribor, može porasti i vaša kamata, a samim tim i rata otplate.

Scenario koji se može desiti je da kamata koja je u trenutku podizanja kredita bila sasvim prihvatljiva, npr. 5,25%, tokom otplate kredita naraste i do 7,8, pa i više procenata.

To znači da ćete morati da vratite banci više novca nego što ste mislili.

Ti povećani izdaci mogu ugroziti poslovanje vašeg preduzeća, te ovo predstavlja ozbiljan rizik.

Postavlja se pitanje kako ga preduprediti?

Kada uzimate kredit, budite svesni da ćete ga otplaćivati više godina, u toku kojih Euribor može da raste. Pre sklapanja ugovora raspitajte se u banci kako se obračunava kamatna stopa i pod kojim uslovima se ona menja. Tako ćete moći da predvidite moguće promene u visini rate za otplatu i na osnovu činjenica procenite da li je to rizik u koji treba da uđete.

Da li koristiti grejs period?

Mnoge banke reklamiraju svoje kredite nuđenjem grejs perioda od jednog do šest meseci, ponekad čak i od godinu dana.

Grejs period ili poček jednostavno znači da ste dobili kredit, ali da niste počeli sa njegovom otplatom. Drugim rečima, oslobođeni ste na određeno vreme plaćanja rate i tako imate mogućnost da sav novac uložite u svoje novo preduzeće.

Međutim, postoji nešto što vam banke ne govore, a što treba da znate:

Kod ovakvog modela otplate bitno je da li se u grejs periodu plaća kamata. Naime, ukoliko vam se u tom trenutku obračunava kamata za celokupni iznos kredita, vi ćete na kraju platiti veću ukupnu kamatu nego da niste imali grejs period. Ono što je u početku izgledalo kao olakšica zapravo se pretvara u otežavajuću stavku u vašem budžetu.

Postoji jednostavan način da izbegnete takvu grešku – proverite kolika je efektivna kamatna stopa i iznos rate za kredite sa grejs periodom, a kolika za kredite bez grejs perioda. Tako ćete znati da li je grejs period zaista isplativ.

foto: Promo

Rizici u vezi sa valutom

Krediti se najčešće indeksiraju u evrima. Postoje i oni u dinarima, ali su mnogo skuplji, jer banka želi da se zaštiti od potencijalnih inflacija.

Najčešće se preporučuju krediti u evrima, što znači da se kreditni iznosi izražavaju u ovoj valuti. Međutim, i kod kredita u evrima banka otplatne rate fakturiše u dinarima koji odgovaraju sumi u evrima po važećem kursu za taj dan.

Šta to znači za vas?

Ukoliko dinar slabi, vaša rata će raste, te vam je potrebna veća količina dinara da biste kupili istu količinu evra. Ovo, takođe, može uticati na poslovanje vašeg novog preduzeća i vašu sposobnost da otplatite kredit.

Dobro procenite rizike

Pre nego što se odlučite za podizanje kredita kako biste započeli posao, proverite da li je to investicija koja može da se isplati: testirajte tržište i sastavite dobar biznis plan. Ukoliko ste se odlučili na uzimanje pozajmice, nađite banku čiji vam uslovi odgovaraju i budite spremni na ozbiljan rad.

Ne zaboravite da preduzetnik garantuje svojom ličnom imovinom za kredit. Sa druge strane, ukoliko uspešno vratite kredit, gradite dobru kreditnu istoriju koja vam može pomoći u lakšem dobijanju novog kredita pod povoljnijim uslovima.

Sa jedne strane su rizici koji nisu mali, a sa druge privlačna mogućnost da započenete sopstveni biznis koji će vam obezbediti samostalnost i dobre prihode.

Kako do znanja koja vam omogućavaju da kontrolišete rizik i donosite prave preduzetničke odluke?

Nekada je kredit zaista jedino rešenje za pronalaženje sredstava za ulaganje u sopstveni biznis. Međutim, takav vid pozajmice skopčan je sa mnogim rizicima. Da biste ih uspešno kontrolisali i povećali šanse za svoj uspeh u preduzetničkim vodama, potrebno je da imate veštine i znanja koje poseduje svaki uspešan preduzetnik.

Ono što je dobra vest jeste da se takva znanja mogu steći za manje od godinu dana ozbiljnog školovanja od kuće ili u učionici na BusinessAcademy. Uspešni preduzetnici i provereni stručnjaci podeliće sa vama nesebično svoja iskustva i znanja i pomoći vam da sopstveni uspešan biznis isplanirate do detalja.

Za svaki novi posao neophodna je početna investicija. Ponekad je najbolja i najisplativija ona koju uložite u sopstvenu edukaciju.

Investirajte u sebe i svoj uspeh.

( Promo tekst - Foto: Promo )