Foto: Profimedia

TRGOVINSKI RAT

SEUL BESAN ZBOG TRAMPOVIH CARINA: Južna Koreja pokrenula spor pred STO protiv Amerike

Južna Koreja je saopštila danas da je pokrenula spor pred Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) protiv Sjedinjenih Država zbog uvođenja carina na uvoz mašina za pranje rublja i solarnih panela, ocenjujući da se time krši sporazum STO.

Planeta

Ministarstvo trgovine, industrije i energetike Južne Koreje navelo je u saopštenju da je dostavilo svoj zahtev za bilateralnim konsultacijama sa američkom stranom kako bi započeo proces rešavanja spora.

Ovaj potez je jedan u okviru mera koje je vlada Južne Koreje preduzela nakon što je američki predsednik Donald Tramp u februaru znatno povećao tarife na uvoz veš mašina i solarnih panela radi zaštite američkih proizvođača.

Južna Koreja je u aprilu najavila plan o suspenziji carinskih povlastica na uvoz američke robe vredne 480 miliona dolara, nakon tarifnih mera SAD protiv južnokorejskog uvoza.

Ministarstvo u Seulu je saopštilo da će odgovoriti na nepoštena ograničenja uvoza koja je glavni trgovinski partneri ove zemlje uveo protiv kompanija iz Južne Koreje.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia