Foto: Reuters / Agencja Gazeta / Dominik Gajda

POSLE 11 DANA

TUGA U POLJSKOJ: Spasioci pronašli telo petog rudara posle tragedije na jugozapadu zemlje

Poljski spasioci pronašli su nakon 11 dana neprestane potrage telo poslednjeg, petog rudara koji je poginuo u potresu rudnika Zofjufka na jugozapadu Poljske, saopštila je noćas Jastšembska kompanija venglova.

Planeta

Telo rudara spasioci su našli noćas na dubini od 900 metara, prignječeno pod gvozdenom konstrukcijom koja se srušila u najjačem potresu u istoriji tog poljskog rudnika uglja, jačine 3,4 stepena Rihterove skale, javila je poljska državna televizija TVP.

U trenutku potresa u jami je bilo 250 rudara, od toga 11 u kritičnom području, a četvorica od njih su uspeli sami da pobegnu i izađu iz jame. Dvojicu su posle nekoliko sati spasioci našli povređene ali bez opasnosti po život, dan kasnije iz jame su izneta tela dvojice koji nisu preživeli nesreću i nastavljena je potraga za preostalom trojicom.

Cela Poljska 11 dana napeto je pratila napore oko 200 spasilaca u 17 ekipa koji su na smenu silazili u jamu u trci sa vremenom da uklone odrone zemlje i da u rudnik koji spada među najugroženije metanom u Poljskoj ubace vazduh, kako bi se smanjila koncentracija tog otrovnog gasa.

Deo tunela bio je poplavljen i u pomoć je pritekla armija sa opremom i ronioci, a prvi put su u Poljskoj u takvoj spasilačkoj akciji u rudniku korišćeni i psi tragači Gorske straže.

Konačni bilans te najveće nesreće u istoriji rudnika Zofjufka je pet mrtvih i dvoje povređenih rudara.

Gradonačelnica mesta Jastšembje Zdroj, gde se nalazi rudnik, proglasila je u ponedeljak sedam dana žalosti a isto je učinio i vlasnik rudnika Jastšembska kompanija venglova u svim svojim rudnicima, saopštio je direktor kompanije Danijel Ozon.

Kurir.rs/ Beta

Foto: Reuters