Foto: Profimedia

mreža

FBI UHAPSIO BEOGRADSKOG HAKERA: Napadao svetske zvezde, Holivud strepeo od njegove grupe!

Nikol Kidman, Dženifer Lopez, Kventin Tarantino, kao i sestra britanske princeze Pipa Midlton samo su neke od poznatih ličnosti do čijih je kompromitujućih podataka došla hakerska grupa The Dark Overlord

Crna Hronika

Beograđanin S. S. (38), koji je uhapšen u zajedničkoj akciji MUP i FBI, bio je član hakerske grupe The Dark Overlord (Vrhovni gospodar tame), koja je krala kompromitujuće lične podatke mahom američkih državljana, u nameri da ih ucenjuje.

Prema pisanju američkih medija, na meti ove bande našli su se brojne holivudske zvezde, članovi britanske kraljevske porodice, televizijski giganti, ali i deca iz američkih bogataških porodica.

MUP je saopštio da je hakerska grupa od juna 2016. do danas koristeći ime The Dark Overlord na internetu neovlašćeno pristupala računarskim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava i krala informacije i podatke građana SAD, koji uključuju podatke o vlasništvu i intelektualnoj svojini, osetljive podatke o zdravstvenom osiguranju, lečenju i druge.

Pretili objavljivanjem

- Osumnjičeni su nakon toga žrtvama upućivali ucenjivačke poruke, koje su sadržale pretnje da će informacije biti objavljene osim ako žrtva ne uplati traženi novac, a potom su zahtevali isplate isključivo u virtuelnoj valuti bitkoinu, a na osnovu dosad dostupnih podataka, žrtve su uplatile ukupan iznos veći od 275.000 američkih dolara - saopštila je policija.

Prema pisanju američkih medija, u protekle dve godine na meti hakera bili su Kventin Tarantino, Nikol Kidman, Britni Spirs, Kejti Holms, Dženifer Lopez. Na udaru su se našli i i vodeći američki TV kanali ABC, CBS, NBC, Foks, filmski studio "Dizni", kao i platforma za gledanje filmova Netfliks, kojoj je ukradeno nekoliko premijernih epizoda najpopularnijih serija.

Banda je navodno ukrala i poverljive podatke Klinike za plastičnu hirurgiju u Londonu, čiji su pacijenti isključivo poznate ličnosti. Među žrtvama ucene navodno je bila i sestra britanske princeze Pipa Midlton, kojoj su hakeri pretili da će objaviti njene slike sa operacionog stola. Ti snimci navodno su ukradeni iz sigurnosnog sistema same bolnice, a istražni organi veruju da sajber-kriminalci poseduju snimke iz neposredne blizine operacionih sala, kao i snimke intimnih delova poznatih muškaraca i žena.

MN: Na udaru i škole

Žrtve hakera bile su i investicione banke, škole, klinike za plastičnu hirurgiju i druge zdravstvene organizacije koje imaju ogromne baze podataka poznatih javnih ličnosti.

- Izvršili su upad u bazu američke škole koju pohađaju deca iz bogataških porodica. Došli su do brojnih kompromitujućih podataka, kojima su ucenjivali decu, njihove roditelje, kao i rukovodstvo škole, preteći da će im uništiti reputaciju - rekao je izvor Kurira.

Za šta se tereti Iznuda i upad u računar

MUP je saopštio da će protiv S. S. iz Beograda biti podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćenog pristupa zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi i krivično delo iznude.

(Kurir.rs/Ivan Milićević)