Foto: Profimedia

pokušajte

OVI TRIKOVI STVARNO PALE: Evo kako da uštedite novac iako imate malu platu!

Žena

Štednju učinite delom svog života, bez obzira kolika su vam primanja.

Evo 10 sjajnih saveta koji će vam pomoći.

Minimalizam

Ono što je trenutano popularno u drugim područjima života, možete lako iskoristiti i na finansije. Sigurno vam je poznato sledeće: Ulazite u kupatilo, a gomila kozmetičkih proizvoda zabljesne te već pri ulasku. S tim je sada kraj. Kupujte kozmetičke proizvode komad po komad i iskreno se zapitajte koliko ih često koristište i da li su baš svi neophodni? Kad ste ih poslednji put koristile? Videćete kako će se broj smanjiti. Manje je više! A to vredi i za sve ostalo od odeće... Jer, da, gomilamo čak i hranu pa na kraju i deo nje završi u đubretu.

100 dinara trik

Ne, to nije mađioničarski trik, ali će učiniti čuda za vaš novčanik. Dakle, svaki put kad vam u ruke dođe novčanica od 100 dinara stavite je na stranu i kasnije u kasicu. Iznenadićete se kad otvorite kasicu ako vam bude neka frka.

Samo keš

Podignite novac sa bankomata – jednom nedeljno - i to svotu koju možete da potrošite te nedelje. Karticu sklonite potom u fioku. Zapisujte sve svoje izdatke. Videćete kako će se potrošnja smanjiti.

Trik s kovertom

Ovo je vrlo jednostavan, ali superučinkovit trik. Odredite tačno koliko možete da potrošite za mesec dana. Stavite tu svotu u kovertu i vadite novac kada je potreban. I nema varanja!

foto: Profimedia

Kod tebe ili kod mene?

Naš prvi savet za jednostavnu štednju: pozovite prijatelje kod sebe. Osim što nećete potrošiti toliko novca kao u kafiću, mnogo je udobnije nego većina glasnih i zadimljenih lokala.

Male stvari čine život srećnim

I upravo je štednja na velikim stvarima bolja. Napravite spisak velikih stvari koje želite i jednom godišnje priuštite sebi jednu.

Zbogom, kupovino iz frustracije

To zaboravite! Zašto? Kad ste frustrirane zbog nečega i idete u kupovinu, onda najčešće sumanuto trošite – jer se time tešiš i nagrađuješ. To nikako nije dobro – niti za novčanik, niti za tvoje živce.

7 dana i 10-minutno pravilo

Kad želite nešto da kupite, nemojte to odmah da uradite, nego pustite da prođe malo vremena i gledajte druge stvari po prodavnici 10-ak minuta. Ako još uvek baš jako želite tu stvar, onda odmah na kasu! Ako ste nesigurne, bolje se zaustavite. Dobro razmislite. Posebno kada je reč o većim investicijama – neka prođe sedam dana da dobro razmizlite. Kod kuće – ne u prodavnici.

Bez pritiska

Kad smo u žurbi i pod pritiskom idemo u kupovinu, obično nam u kolicima završi nešto neplanirano. Nikada nemoj da idete u kupovinu ako negde žurite i ako nemate vremena – u tim slučajevima kupuje se jedino ono najnužnije.

Dalje ruke od onlajn kupovine

Klik ovde, klik tamo i ode pola plate! Tako je jednostavno kupovati putem Interneta – upravo zato nemojte to da radite! Imajte na umu šta vam je zaista potrebno. Još jedan praktični dodatak: nema troškova poštarine, čekanja i puta do pošte.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Miss7/Foto: Profimedia