Foto: Marina Lopičić

razgovori o energentima budućnosti, pravilima Eu

VELIKA KONFERENCIJA ADRIA MEDIA GROUP ENERGETSKI EFIKASNA SRBIJA Učesnici panela: Ako pokažemo da postoje dobri projekti u oblasti energetske efikasnosti, onda smo uspeli! Važno je da koristimo resurse koje imamo u Srbiji (KURIR TV)

InfoBiz
> 16:47h

BEOGRAD - Kompanija Adria Media Group organizovala je danas u hotelu Metropol , konferenciju pod nazivom “Energetski efikasna Srbija” pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.

Učesnici su se na konferenciji usaglasili da je do sada dosta urađeno u energetskom sektoru, ali da je i dalje neophodno raditi na implementaciji propisa. Oni su se usaglasili da je gas energent 21. veka, kao i da bi Srbija trebalo da koristi energetske resurse koje imamo u zemlji.

Cilj konferencije bila je da se na jednom mestu okupe predstavnici najvažnijih institucija i kompanija koje posluju u oblasti energetike u Srbiji kako bi se skrenula pažnja na neka od najvažnijih aktuelnih pitanja iz ove oblasti imajući u vidu da je energetski sektor ključan za ukupan razvoj naše zemlje.

foto: Marina Lopičić

U tri panela učesnici su imali prilike da razgovaraju o trenutnoj situaciji u energetskom sektoru u Srbiji, gde se danas nalazi naša zemlja u odnosu na region, o pravilima i propisima Evropske unije, njihovom uticaju na energetski sektor, kao i koji su to energenti budućnosti.

Na poslednjem panelu predstavljeni su i neki od projekata "za budućnost" koji bi mogli u narednim godinama da doprinesu efikasnoj uštedi energije, ali i jačanju svesti u ovoj oblasti.

VIP sponzori konferencije bili su JP „Elektroprivreda Srbije“ i JP „Srbijagas“.

13.51 Milica Vukadinović ispred GIZ-a istakla je da je ova organizacija do sada sprovela nekoliko projekata kako bi se povećala svest o povećanju energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Milica Vukadinovićfoto: Marina Lopičić

"Zakonska regulativa postoji, ali implementacija je ključna i mi smo tu da u tome pomognemo Srbiji, institucijama i građanima. Ako pokažete dobre primere i da su projekti isplativi i izvodljivi, onda će i svest biti jača, i onda smo i uspeli", rekla je Vukadinović.

Vukadinović je predstavila program GIZ-a naglasivši da su u Srbiji realizovali brojne projekte koji su bili uspešni. Ona je dodala da sarađuju sa institucijama, lokalnim samoupravama kako bi se ovi projekti uspešno realizovali.

"Kada vidite kakva je situacija na terenu, onda vam je lakše da pronađete načina kako da pomognete da se energija efikasnije koristi", dodala je predstavnica GIZ-a koja je predstavila projekat koji se tiče biomase.

Ako imate inovativne modele u oblasti energetske efikasnosti, onda ćete lakše animirati investitore, lokalne samouprave i državu, istakla je Vukadinović.

Dejan Ivezićfoto: Marina Lopičić

Profesor Dejan Ivezić kaže da energetska efikasnost treba da bude razvojna šansa u Srbiji, i ako se u jednom trenutku to gleda kao na biznis, onda će doći i do razvoja energetske efikasnosti.

Profesor Ivezić je u okviru panela predstavio projekat Biovill, čiji je cilj da se napravi model koji bi omogućio promociju korišćenja obnovljivih izvora energije, tačnije upotrebe biomase. On je dodao da ovaj koncept živi u Nemačkoj, Danskoj i drugim zemljama u Evropi.

"U okviru ovog projekta izabrali smo selo Kostojevići, jedino selo koje je imalo izgrađen sistem daljinskog grejanja. Mi smo došli sa idejom da se umesto mazuta koristi biomasa, koje ima u ovoj delu Srbije u izobilju", objasnio je Ivezić. On je rekao da je ovaj projekat meštani sela Kostojevići ne mogu sami da finansiraju i da je zbog toga neophodno osnivanje Fonda za energetsku efikasnost i drugih investicija kako bi se projekat završio.

Na pitanje moderatora koliko su vetroelektrane zapravo loše za floru i faunu, a koliko su sa druge strane korisne, profesor Ivezić je rekao da ne možemo tako da postavimo problem, da smatra da ne mogu da budu štetne koliko danas postoji zagađenje od uglja, ali da moramo da odlučimo šta nam je bitnije.

foto: Marina Lopičić

Dragan Vuković iz gradskog sekretarijata za energetiku se nadovezao rekavši da mediji imaju veliki uticaj na javnost kako bi se povećala svest o energetskoj efikasnosti.

Tokom panela, Vuković je rekao da je Grad Beograd najveći potrošač električne energije, i kao takav ima obavezu da kontroliše upotrebu energije. U prezentaciji koju je predstavio učesnicima konferencije, Vuković je istakao da je u Beogradu ugašeno 14 elektrana koja su koristila goriva koja nisu prihvatljiva.

Prema njegovim rečima, Grad je uradio dva velika projekta koji se odnose na efikasno korišćenje energije. Na pitanje moderatora šta je potrebno da bi neka zgrada dobila energetski pasoš, Vuković je rekao da postoji set stvari, od izolacije, načina grejanja...

Vuković je istakao je ključna stvar da Srbija mora da se bavi smanjenjem potrošnje energije. On je dodao da je veoma važno da Srbija koristi resurse koje danas imamo.

foto: Marina Lopičić

13.46 Treći panel pod nazivom "Vizija energetske efikasnosti - Projekti za budućnost", moderira Igor Rill, a učesnici su: prof. dr Dejan Ivezić sa Rudarsko-geološkog fakulteta, doc. dr Dragan Vuković načelnik Sekretarijata za energetiku GU Grada Beograda, Milica Vukadinović, GIZ DKTI Razvoj održivog tržišta bioenergije.

12.05 Dr Vojislav Vuletić je na pitanje da li je gas energent budućnosti, rekao je da prirodnog gasa svuda u svetu ima, ali najviše na Bliskom istoku.

"Ne treba se brinuti da li će svet imati dovoljno gasa, koji je sigurno energent 21. veka", rekao je Vuletić.

Vuletić smatra da će "Južni tok" biti izgrađen, ali tek za nekoliko godina, jer će potreba za gasom narednih godina porasti.

"Trenutno Evropa može da dobije dovoljnu količinu gasa iz Ruske Federacije, ali to neće biti doveka i da će potreba za gasom rasti", naglasio je predsednik Udruženja za gas.

Dr Vojislav Vuletićfoto: Marina Lopičić

Milan Zdravković iz Srbijagasa rekao je da Srbija intenzivno radi na održivim i reanim načinima kako da se u budućnosti obezbedi ne samo alternativni pravac, već pouzdani izvor snadbevanja gasa.

On je napomenuo da se radi na projektu snabdevanja gasom preko gasovoda u Bugarskoj za Srbiju, koji bi išao od Niša do granice sa Bugarskom, i da bi prve količine gasa mogle da krenu 2022. godine. On je napomenuo da raspoloživost gasa nije isključivo u rukama Srbije, i da moramo da se prilagođavamo.

Milan Zdravkovićfoto: Marina Lopičić

Osvrnuvši se na Turski tok, Zdravković je rekao da Srbiji odgovara bilo koji veliki projekat u regionu koji se tiče gasa, a uključuje našu zemlju. Na pitanje da li je projekat "Južni tok" definitivno "ugašen", Zdravković je rekao da Srbija nije odustala od ovog projekta i da postoji velika sličnost sa Turskim tokom.

Aleksandar Perić je saglasan da je gas energent budućnosti, ali da Srbija mora da se okrene onome što sada ima.

"Za početak je neophodno podignuti energetsku efikasnost na viši nivo, pa tek onda razmišljati o energentima budućnosti", rekao je Perić.

Perić smatra da su postrojenja za biogas odlična za Srbiju.

foto: Marina Lopičić

12.00 Učesnike drugog panela, čiji je sponzor JP Srbijagas, pod nazivom "Energenti za budućnost", predstavio je moderator Ratko Femić - Milan Zdravković, izvršni direktor „Srbijagasa”, Dr Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas i Aleksandar Perić, sekretar Udruženja za stručne, naučne i tehničke delatnosti Privredne komore Srbije.

foto: Marina Lopičić

10.44 Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategije EPS rekao je da EPS sarađuje sa brojnim institucijama u oblasti zaštite životne sredine.

"Kompanije u Evropi su suočene sa tim da postignu određene ciljeve u oblasti zaštite životne sredine, a EPS je poslednje godine investirao više od 350 miliona evra u projekte zaštite životne sredine", rekao je Jakovljević.

Aleksandar Jakovljevićfoto: Marina Lopičić

Jakovljević je rekao da su resursi obnovljivih izvora energije u Srbiji ograničeni, da jesu budućnost, ali da sada još nije sigurno kada će zaživeti na našim prostorima.

Predstavnik EPS- a je istakao da pravila koje je postavila Evropska unija menjaju uslove poslovanja na tržištu.

"Energetska politika definiše pravila, kod nas je to neizvestan proces, imajući u vidu da smo i dalje u tranzicionom odnosu po pitanju EU. U ovom trenutku kada radimo planove, pravimo različite scenarije koji će biti najsigurniji, a opet održivi za poslovanje", napomenuo je Jakovljević.

Za EPS je fokus na hidroelektranama, ali da se razvijaju projekti i na vetroelektranama i drugim izvorima obnovljivih izvora energije, dodao je Jakovljević.

foto: Marina Lopičić

Maja Matejić se nadovezala na pitanje moderatorke, šta je do sada urađeno u oblasti energetske efikasnosti, dodavši da UNDP sprovodi dva velika projekta u oblasti zaštite životne sredine.

"Mi blisko sarađujemo sa ministarstvom energetike i rudarstva, problemi su brojni, ali gde je potrebna podrška jeste implementacija propisa, ne samo u sektorima energetike, već u svim sektorima", rekla je Matejić i dodala da trenutno rade na projektu razvoja energetskog menadžmenta.

Matejić je na kraju panela zaključila da je Srbiji neophodna pomoć u primeni propisa, ali da postoji potreba za velikim investicijama u ovoj oblasti, kao i pomoć međunarodnih organizacija.

Maja Matejićfoto: Marina Lopičić

Predstavnik ministarstva na konferencija Miloš Banjac rekao je da je važno da sve institucije sarađuju u oblasti energetske efikasnosti.

"Davno je počela ova priča, već od 2004. godine krećemo da usaglašavamo naše zakone sa direktivama EU. Javna preduzeća, poput EPS su uvek bila uz ministarstvo i važno je da sarađujemo. Ispunili smo sve što se od nas do sada tražilo", rekao je Banjac i dodao da se trenutno u Srbiji bavimo obnovljivim izvorima energije i energetskom efikasnošću.

Miloš Banjacfoto: Marina Lopičić

Banjac je spomenuo da danas svi veliki potrošači imaju energetskog menadžera koji vodi računa o energetskoj potrošnji.

"Svi energetski menadžeri su prošli kroz obuku i oni danas izveštavaju ministarstvo o tome koliko je neki potrošač zapravo potrošio energiju", dodao je Banjac i rekao da ministarstvo danas vodi računa u štednji energije.

Banjac je rekao da su prioriteti ministarstva formiranje Fonda za energetsku efikasnost, kao i jačanje sistema energetskog menadžmenta.

"Moramo da razmišljamo šta ćemo raditi u narednih 50 godina. Nećemo moći da živimo samo na uglju", zaključio je Banjac.

foto: Marina Lopičić

10.40 Na prvom panelu, čiji je sponzor Elektroprivreda Srbije, pod nazivom "U susret pravilima EU", moderatorka panela Sandra Mališić, predstavila je učesnike Aleksandra Jakovljevića, direktora Sektora za strategije EPS, Miloša Banjca, pomoćnika ministra energetike, i Maju Matejić, portfolio menadžera za energetiku UNDP.

10.31 Aleksandra Tomić, predsednica Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije pozdravila je prisutne uz poruku da joj je drago što je deo ove konferencije.

foto: Marina Lopičić

"Ukoliko partnerski ne radimo na promociji energetske efikasnosti, bićemo u velikom problemu, zato je važno da sve institucije učestvuju u promovisanju ovih ideja. Parlament je još 2015. godine usvojio Zakon o energetskoj efikasnosti, i od tada se dosta uradilo po pitanju primene ovog zakona", dodala je Tomić.

foto: Marina Lopičić

10.24. U ime ministarstva energetike i rudarstva obratio Zoran Predić, državni sekretar u istoimenom ministarstvu, zahvalivši na organizaciji konferencije koja je danas jako važna za Srbiju.

foto: Marina Lopičić

"Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije su teme kojima se ministarstvo unazad nekoliko godina bavi odgovorno i uspešno".

On je dodao da je Vlada Srbije do sada uradila dosta po pitanju unapređenja energetske efikasnosti.

"U domenu obnovljivih izvora energije ova godina je ključna za našu zemlju. U Srbiji se razvija svest o značaju energetske efikasnosti i veliki je uticaj medija u tome, pa je važno da se više piše o ovakvim temama", dodao je Predić.

foto: Marina Lopičić

10.13 U ime Adria Media Groupe Želimir Bojović se zahvalio gostima, predavačima, VIP partnerima i pokrovitelju konferencije što su prepoznali energetski sektor kao važnu temu.

"Ova konferencija se nije pojavila slučajno, ona je proizvod višemesečnog rada tima u Adria Media Grupi, koji se na sve moguće načine promoviše održivi razvoj. Našoj kompaniji je važno da promovišemo ovaj sektor i podignemo svest o ovoj temi", rekao je Bojović, predstavljajući projekat održivog razvoja prisutnima.

foto: Marina Lopičić

Prisutne je video porukom pozdravio ministar energetike Aleksandar Antić i zahvalio organizatorima na organizaciji.

Ministar je rekao da je veoma važno da se govori u javnosti o energetskoj efikasnosti, jer je ona od izuzetnog značaja za Srbiju.

"Vlada Srbije je dosta do sada uradila po pitanju energetske efikasnosti i obnovljivih izbora energije. Postavili smo važne ciljeve i ostvarujemo dobre rezultate jer smo maksimalno posvećeni da unapredimo energetsku efikasnost u Srbiji.

foto: Marina Lopičić

Ministar je zaključio da je Srbija danas zemlja zelene energije i da se do 2020. godine očekuju novine u ovoj oblasti, kao i da je cilj ministarstva i vlade da se projekti koji se tiču energetske efikasnosti unaprede, a da je za to potrebna velika podrška javnosti.

(Kurir.rs/Foto: Marina Lopičić)