icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Tanjug /Sava Radovanović

Narodna banka Srbije

GUVERNERKA TABAKOVIĆ: Inflacija u Srbiji ostaće niska i stabilna, rast BDP 3,5 odsto

Objavljeno: 17.05.2018. 12:12h

 

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković danas je izjavila da očekuje da inflacija u Srbiji ostane niska i stabilna, a da rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove i naredne godine bude 3,5 odsto.


 

Ona je, na prezentaciji izveštaja o inflaciji, istakla da NBS merama koje obezbedjuju da inflacija ostane u granicama cilja na najbolji način doprinosi održivom privrednom rastu, uprkos izazovima iz okruženja.

 

Za ovu godinu NBS je projektovala inflaciju od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto. Guverner je kazala da će buduće odluke o monetarnoj politici zavisiti od uticaja domaćih faktora na kretanje inflacije, ali da ključni rizici dolaze iz medjunarodnog okruženja.

 

Po njenim rečima, veliki uspeh je postignut u smanjenju učešća problematičnih kredita u ukupnim pozajmicama, koji je sada 9,2 odsto, kao i u vreme pre izbijanja svetske ekonomske krize.

 

Dodala je da NBS ostaje pri prognozi da će ove i naredne godine rast BDP-a biti 3,5 odsto, a da će u srednjem roku biti četiri odsto. Očekivanja NBS su da će investicije u Srbiji ove godine imati dvocifren rast i da će imati učešće od 22 odsto u BDP.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!