Foto: Reuters / Sergio Perez

KRIZA NE PROLAZI

PREMIJER ŠPANIJE NAKON TORINOG IZBORA MINISTARA: Rahoj planira da zadrzi direktnu upravu nad Katalonijom!

Španski premijer Marijano Rahoj planira da zadrži direktnu upravu centralne vlade Španije nad Katalonijom, nakon što je novi katalonski lider Kvim Tora imenovao za ministre u svom kabinetu političare koji se nalaze u zatvoru ili samonametnutom egzilu.

Planeta

Vlada u Madridu je taj jučerašnji Torin potez okarakterisala kao provokaciju.

Partije koje se zalažu za nezavisnost Katalonije, osvojile su na izborima u decembru slabu većinu, ali od tada nisu uspevale da oforme regionalnu vladu u kojoj će se naći legitimni kandidati.

foto: Reuters / Sergio Perez

Iako je Rahoj ranije kazao da će čim se izabere potpuna i zakonita vlada, opozvati direktnu upravu u Kataloniji, Torin odabir političara preti da zadrži taj region u političkom limbu, prenosi Rojters.

"Sastav nove katalonske vlade je jasna poruka da oni žele da nastave sa problemima, sukobima i provokacijom", poručio je juče na Tviteru član vladajuće Narodne partije u Kataloniji Havijer Garsija Albiol, nakon Torine objave.

foto: Reuters / Alberto Estevez/ Pool

Tora je u novu katalonsku vladu uključio 13 političara, među kojima Hordi Turulja i Žozepa Rula koji su u pritvoru, kao i Antoni Komina i Ljuisa Puiga i Gordija koji se nalaze u Briselu.

Novi katalonski lider, tvrdolinijski pristalica katalonske nezavisnosti i blizak saradnik bivšeg katalonskog lidera Karlesa Puđdemona, imenovao je svoju vladu dekretom, ali centralna španska vlada još uvek može da je blokira.

foto: EPA/ Omer Messinger

Tora je izabran u katalonski parlament u ponedeljak, a položio je zakletvu u četvrtak, čime je okončano skoro sedam meseci političkog zastoja u tom severoistočnom španskom regionu, koji je pod direktnom upravom Madrida otkako je centralna vlada svrgnula Puđdemona nakon propale objave nezavisnosti 27. oktobra prošle godine.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Reuters / Sergio Perez