Foto: EPA

OBIČNA PRISTOJNOST

NEMCI DIGLI GALAMU, RUSI U ČUDU: Evo šta se zaista krije iza Putinovog buketa za Merkelovu

Čudno je da se u buketu koji je predsednik Rusije Vladimir Putin poklonio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel vidi nešto više od uobičajenog pristojnog ponašanja, koje se često koristi na sastancima i pregovorima, kaže zamenik predsednika Udruženja ruskih diplomata Andrej Baklanov.

Planeta

Ranije je nemački tabloid Bild objavio članak čiji autor smatra da Putinov gest u Sočiju predstavlja "određeni signal" i da u ozbiljnim političkim krugovima nije uobičajeno da se poklanja cveće na sastanku, već je uobičajeno rukovanje.

"Liči na ljubaznost, ali je u stvari uvreda", protumačio je novinar Bilda.

"Bonton nalaže da kada se vodi sastanak sa ženom, individualno ili kada ona dolazi u okviru delegacije, ona dobija cveće prilikom posete. To je toliko elementarni zahtev da se, po pravilu, nigde posebno ne naglašava i fotografije se ne objavljuju. Podrazumeva da je to deo opšte prihvaćenog bontona i to je toliko uobičajeno da se o tome ni ne raspravlja. Zbog toga se stiče iluzija da se ovo retko dešava. Ne, ovo se dešava prilično često", naglasio je Baklanov koji je u periodu 2000-2005. godine bio ambasador Rusije u Saudijskoj Arabiji.

Prema rečima diplomate, ovakav članak je dokaz nekompetentnosti novinara i "povećanog stepena revolta".

foto: EPA

"Ovo je nepoznavanje osnove diplomatskog bontona. To je nekompetentan članak koji još jednom svedoči o tome s kim imamo posla. Pre dvadeset godina takav članak ne bi dozvolio nijedan urednik", naglasio je Baklanov.

Putin se u petak sastao sa Merkelovom u Sočiju. Ruski predsednik je izjavio da je razgovor bio značajan i pravovremen. Nemačka kancelarka je rekla da je održavanje dobrih odnosa sa Rusijom deo strateških interesa Nemačke.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA