Foto: Vijesti/Boris Pejović

SUKOB SA DIREKTORKOM

DRAMA U DANILOVGRADU: Profesor gimnazije pred disciplinskom komisijom jer neće LATINICU

Profesor matematike u danilovgradskoj Gimnaziji "Petar I Petrović" Jugoslav Blagojević danas će pred disciplinsku komisiju jer nije dozvolio dežurnom učeniku da tokom njegovog časa pročita informaciju koja je napisana latinicom, a koja se tiče školskih obaveza.

Crna Gora

Direktorka škole Nataša Latković je ovo kategorisala kao težu povredu radnih obaveza. Zamenica Ombudsmana Snežana Mijušković krajem prošle godine preporučila školi i Ministarstvu prosvete da sva obaveštenja za nastavnike i đake budu pisana i na ćirilici i na latinici jer Ustav garantuje ravnopravnost dva pisma.

Isto je početkom 2018. direktorki Latković naložila i prosvetna inspektorka Zdenka Grbavčević.

"U ovoj školi javna obaveštenja se ispisuju/štampaju na pismu koje je izbor onoga ko obaveštenja piše/štampa. Učenici dobijaju svedočanstva i diplome ispisane/štampane pismom koje sami izaberu. Pismeni zadaci iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog hrvatskog jezika i književnosti rade se na oba pisma naizmenično. Na sajtu i Fejsbuk stranici škole zastupljena su oba pisma", navela je direktorka.

foto: Vijesti.me/ Savo Prelević

Profesor Blagojević međutim kaže da je više puta upozoravao upravu škole da "nije sporna latinica", ali da jeste što se krši njegovo i ustavno pravo đaka da saopštenja budu pisana na oba pisma.

"Predlagao sam i da se saopštenja pišu, naizmenično, ćirilicom i latinicom. I ne samo ja, to je predlagao i Đački parlament škole, kancelarija Ombudsmana i prosvetna inspektorka, ali direktorka to nije uvažila, iako je relevantne institucije izvestila da ispunjava naloge i preporuke", kazao je on.

Profesor veruje, kako kaže, da se direktorka od dolaska na funkciju, obračunava sa njim: "Kao da je dobila nalog da me ili disciplinuje ili odstrani iz škole". Navodi da već 40 godina radi u prosveti, a da je od 1981. u danilovgradskoj Gimnaziji.

"Za sve te godine nikad se protiv mene nije vodio disciplinski postupak, a bar 10 se direktora za to vreme promenilo u ustanovama u kojima sam radio. Koliko sam u ovoj Gimnaziji, nikad se nije vodio disciplinski postupak protiv nijednog člana kolektiva. Iako mi se na teret stavlja teža povreda radne obaveze, ako ja nisam dozvolio da se krši moje ustavno pravo, isto obaveštenje istom odeljenju, moglo je biti pročitano na nekom od narednih časova", smatra profesor.

On će danas uz prisustvo svog advokata dati izjavu tokom disciplinkog postupka.

U preporuci zamenice Ombudsmana Snežane Mijušković stoji da Ministarstvo prosvete treba da preduzme sve mere u cilju očuvanja ćiriličnog pisma, te da obezbedi da obrazovne ustanove u svojim saopštenjima i obaveštenjima upotrebljavaju i ćirilicu.

Danilovgradskoj Gimnaziji je preporučeno da preduzme aktivnosti kako bi se javna obaveštenja za učenike i nastavnike štampala na oba pisma, da promoviše i podstiče aktivno učešće učenika u donošenju odluka, koje se njih tiču.

Kurir.rs/Vijesti.me Foto: Vijesti/Boris Pejović