Foto: Youtube/Printscreen

OTKRIVENA TOKOM RADOVA

DRAMA U DREZDENU! DEAKTIVIRANJE KRENULO PO ZLU: Eksplodirao deo bombe od 250 kg iz Drugog svetskog rata, evakuisano skoro 9.000 ljudi (VIDEO)

Pokušaj deaktiviranja bombe iz II svetskog rata zakomplikovao se u Drezdenu danas ujutro kada je bomba delimično eksplodirala, rekla je policija.

Planeta
> 11:45h

Nema informacija da je iko povređen u toj eksploziji. Policija upozorava da nije isključena još jedna eksplozija. Bomba još uvek predstavlja potencijalnu opasnost, naveli su. Operacije deaktiviranja bombe prekinute su na nekoliko sati da se bomba ohladi. Stanovnici su evakuisani iz svojih domova u okrugu Lebtau, smeštenom na zapadnoj strani grada.

Stručnjaci su uspeli da uklone detonator pre delimične eksplozije, ali je serija varnica izazvala spaljivanje izolacionog materijala i eksploziju. Pre toga, ekipa za deaktiviranje morala je da prekine svoje operacije zbog rizika od eksplozije kada je otkriven mehanički detonator. Stručnjaci su pokušali da onesposobe 250-kilogramsku eksplozivnu napravu koja je otkrivena u utorak tokom građevinskih radova.

Dresden je u februaru 1945. za samo nekoliko dana bio potpuno razoren grad u uzastopnim savezničkim bombardovanjima u kojima je poginulo 25.000 ljudi. U gradu se tokom građevinskih radova još uvek pronalaze neeksplodirane bombe iz tog vremena. Prema policijskim podacima, zbog deaktiviranja bombe evakuisano je oko 8.700 građana. Mnogi će i drugu noć morati da provedu daleko od svoje kuće. Zona evakuacije je proširena kako bi se smanjio rizik po stanovništvo, a gradski saobraćaj je je takođe izmenjen.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Youtube/Printscreen