Foto: Printskrin/Facebook

nove spekulacije

ENGLEZI TVRDE: Ovo je Rus odgovoran za rušenje putničkog aviona nad Ukrajinom! KREMLJ: Svi dokazi su isfabrikovani!

Organizacija za open-sours istraživanje Belingkat identifikovala je ruskog oficira kao glavnog osumnjičenog za prevoz raketnog protivvazdušnog sistema Buk koji je srušio avion Malezija erlajnz na letu MH17 iznad istočne Ukrajine 2014.

Planeta
> 23:03h

Belingkat je objavio ovo otkriće samo dan nakon što je međunarodni tim tužilaca koji predvodi Holandija objavio svoj izveštaj u kojem zaključuju da je projektil koji je srušio putnički avion, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade, ispaljen iz raketnog sistema koji pripada ruskoj 53. protivvazdušnoj brigadi.

Identifikovani ruski oficoir je Oleg Ivanikov, visoki oficir ruske vojno-obaveštajne agencije GRU, koji je dosad bio poznat samo po obaveštajnom pseudonimu Orion.

Ivanikov je "nadgledao nabavku i prevoz oružja preko rusko-ukrajinske granice", stoji u današnjem izveštaju o zajedničkoj istrazi Belingkata, portala Insajder i američkog lista Mc Klači.

Ivanikov je takođe koristio pseudonim Andrej Ivanovič Laptev u tajnoj operaciji za ruske obaveštajne službe i služio kao upravnik Bezbednosnog veća (2004. - 2006.) i ministar odbrane i vanrednih situacija (2006. - 2008.) samoproglašene i međunarodno nepriznate Republike Južna Osetija, navodi Belingkat.

Belingkat se u identifikovanju Ivanikova i utvrđivanju njegove biografije, kao i u ostalim svojim istragama, služio dostupnim podacima: telefonskim imenicima, adresama i forenzičkoj analizi glasa u snimljenom telefonskom razgovoru.

Ivanikov je jedan od dvojice osumnjičenih koje holandska policija traži, piše Belingkat. Još 2016. nizozemska je policija pozvala svedoke koji imaju informacije o dvojici ljudi, od kojih su jednog identifikovali kao "Andrej Ivanovič, alias Orion".

"Otkrića u ovom izveštaju prvi put utvrđuju direktnu ili indirektnu umešanost visoko rangiranog ruskog vojnog zvaničnika na aktivnoj dužnosti, koji je učestvovao u Ukrajini, u uništavanju putničkog aviona."

Kremlj je odmah odbacio sve optužbe o umešanosti Rusije u rušenje aviona MH17 i tvrdi da su svi dokazi isfabrikovani. Portparol Kremlja Dimitrij Peskov izjavio je da Rusija ne može da veruje rezultatima istrage jer nije bila aktivno uključena u nju.

Kurir.rs/Index.hr

Foto printscreen Facebook